Ariš – ljekovita biljka

By Svijet Oko NAs
In ZDRAVLJE IZ PRIRODE
May 24th, 2013
0 Comments
3152 Views

me je dobio u vrijeme Dioskoridesa – starih Rimljana, a domovina ariša su Alpe, od kud se kultivira po Europi. Ariš je veliko stablo koje može narasti 40m, uspravna debla, promjera većeg od 1,5m, u mladosti glatke kore, koja s vremenom zadeblja i ispuca u pločicama, izvana sive, a iznutra crvenosmeđe boje. Grane su mu raspoređene pršljenasto, a ogranci su viseći. Listovi u čupercima, po 30 do 40 njih, dugi oko 3cm, prije nego što otpadnu poprime lijepu zlatnožutu boju. Muški i ženski cvatovi su na istoj grani. Muški su crvenkasti, obavijeni ljuskama, a ženski, pojedinačni, stvaraju sitne, uspravne žućkasto-smeđe češere, ušiljenih ljusaka. Ariš je rijetka četinjača kojoj lišće – iglice, zimi otpadanu. Cvate u travnju i svibnju. Cijelo drvo ima balzamičan miris, nalik na limun. Zbog brzig rasta mnogo se sadi i uzgaja te ga susrećemo u parkovima.
Od travnja sabiremo pupoljke, mlade zelene češere, iglice tijekom ljeta, a koru i smolu u rujnu i listopadu. Preradom ariševe smole, balzama, dobiva se ulje terpentin pod imenom “venecijanski terpetin ili mletački terpetin”. Stari je pučki lijek za liječenje infekcije dišnih i mokraćnih organa. Zašto baš ariš? Smola ariša naprosto drobi kamence i lako odstranjuje pijesak. Danas ljudi mnogo griješe kad ne poštuju redoslijed pijenja čaja kod tegoba s kamencima te olako piju čaj za izbacivanje kamenca bez kozultacije. U čemu se griješi? Kod liječenja kamenca i pijeska najprije treba uzimati terapiju sa čajnom mješavinom bilja koja topi rastvara kamence, a tek nakon pregleda ultrazvukom koji može potvrditi djelovanje čaja kojim su se kamenci smanjili, uzimati terapiju sa čajnom mješavinom za izbacivanje kamenca ili pijeska.

Za uzimanje čajnim mješavina koje otapanju kamenac uzimamo piriku, stolisnik i sok limuna, a za izbacivanje uzimamo bilje s jakim diuretičnim svojstvom kao što su borovica, bazga, breza, peršin itd, a kod kamenaca u žuči sredstva koja izazivaju kontrakciju (stezanje) žučne vrećice kao što je maslinovo ulje. Po ulasku u kino ili javnu dvoranu osjetimo osvježavajući miris aerosola u zraku, koji potječe od terpentinskog ulja ariša.
Uporaba arišovih iglica i pupoljaka slična je kao i kod uporabe borovih ili smrekovih te ih koristimo za liječenje slabih, iscrpljenih živčano slabih osoba kao i rekonvalescenata, u obliku kupki te za liječenje raznih kožnih nečistoća, kožne bolesti kao što su kronični ekcem i psorijaza, kamenaca i pijeska u bubregu, mjehuru i žuči. Izletnici i planinari u nedostatku antiseptika-dezinficijensa mogu kod raznih ozljeda – rana stavljati samljevene ili u kašu isjeckane iglice ariša poradi spriječavanja upale.
Kora ariša samljevena u prah te posipana po gnojnim ranama koje teško zacjeljuju i čirevima pomaže u zacjeljivanju, a uzimana iznutra u obliku čaja pomiješanog s iglicama ariša potiče mokrenje te liječi žuticu, vodenu bolest i reumu.
Smola – balzam rabimo za otapanje kamenaca u bubregu i žuči, za inhalacije dišnih puteva i organa, tegoba usne šupljine kao prirodni antiseptik te kod začepljene jetre itd.

Ariš

Ljekovito djelovanje ariša:
Danas je najveća i najčešća uporaba smole-balzama i ulja terpentina u liječenju unutarnjih oboljenja kao što su:
– Tegobe s dišnim putevima
– Kronične bolesti mjehura i bubrega
– Kronične bolesti genitalija
– razna krvarenja (krvavi proljev)
– katar i sluzenje crijeva, želuca (prehlade želuca), raznih nametnika u crijevima (glista, trakavice, amebe), kronični zatvor
– za jače izlučivanje mokreće (vodenih bolesti)
– kamenac u žuči, bubregu i mjehuru, grčevi izazvani kamencima, grčevi u bubregu
– za pospješivanje menstruacije itd
– kronični reumatizam, lumbago, išijas

Poznate su inhalacije s venecijanskim terpentinom kod oboljenja dišnih organa i putova bez ili s ostalim eteričnim uljima kao što su od bora, jele ili eukaliptusa. Uporaba venecijanskog terpentina zahtijeva liječničku konzultaciju, pogotovo kod oboljenja bubrega jer pretjerana uporaba terpentina može škoditi.
Vanjska uporaba venecijanskog terpentina:
– oblozi kod bolesti kože
– rane koje krvare
– gnojni čirevi
– masaže kod živčanih bolova (neuralgije), reume i gihta
– u obliku masti za zacijeljivanje rana, reumatskih tegoba, neuralgije, bolova u mišićima, artritisa itd

ljekovito biljeprirodna medicinabiljke kao lijek

facebook comments: