Azori-raj u vječnom plavetnilu

By Svijet Oko NAs
In PUTOVANJA
Feb 15th, 2011
0 Comments
6066 Views

Portugalsko otočje Azori čine devet prekrasnih otoka smještenih u Atlantskom oceanu oko 900 milja zapadno od Portugala.

Rijetki ovo otočje, koje nije više Europa, a nije još ni Amerika, znaju smjestiti na karti. Putovanje na Azore nalik je odlasku u drugu vremensku i prostornu dimenziju. Svaki od ovih devet portugalskih otoka svjedoči nam o nevjerojatnoj seizmičkoj aktivnosti prije više milijuna godina.

Povijest otočja Azori i dalje je obavijeno velom tajne. Neki ga smatraju ostacima nekadašnje Atlantide, a službena povijest govori nam da ga je portugalski pomorac Diogo De Silves otkrio 1427. na svome putu u Novi svijet. U ono vrijeme, otkriće Azorskih otoka bilo je od velikog značaja budući da se nalazi na polovici puta do Sjeverne Amerike.

Svi su otoci vulkanskog podrijetla. Kako je arhipelag vulkanski i još uvijek aktivan, krajolik je iznimno lijep s mnogim kraterskim jezerima. Vruće mineralne vode i gejziri stvararaju još opušteniju sliku izuzetne prirode. Kada zaželite nešto brzo skuhati, ne morate razmišljati o tome gdje je peć, dovoljno je da iskopate rupu u tlu i stavite lonac sa hranom, vaša hrana će biti kuhana.

Vegetacija se prilagodila klimi ali i reljefu. Najveći broj biljaka na Azorima se nalazi zahvaljujući doseljenicima. Postoji oko 800 vrsta biljaka dok su samo njih 300 izvorne. Osim biljaka, Azorsko otočje krase i brojne životnje. Ptice su najatraktivnije zbog toga što se neke vrste mogu pronaći jedino na Azorima. Glavna atrakcija su endemske azorske zimovke, Priôlos. Azori također imaju endemsku vrstu šišmiša, Azori Noctule. Zbog svog položaja, azorsko podmorje liči na golemi akvarij sa mnogo raznolikih vrsta riba.

Najveći otok je São Miguel na kojem živi oko 150 tisuća stanovnika. S tom brojkom je ujedno i najnapučeniji otok. Također je poznat i pod nazivom “Zeleni otok” zato što je velikim dijelom u nizinskom području prekriven poljima i livadama. Bivšu šumu laurisilvu zamijenila je danas egzotična vegetacija. Na São Miguelu nalaze se tri stratovulkana, a visinsko područje otoka sastoji se od 270 povezanih vulkana.

U krajobrazu je najupadljiviji Pico, najviša portugalska planina, koja se uzdiže iz mora do visine od 3000 metara i uvijek je obavijen oblacima.

Na sjeveru se nalazi jedan od najvažnijih gradova, Ribeira Grande, koji je okružen plodnom zemljom koja donosi različite proizvode, uključujući i slavni čaj.

Vrijeme na Azorima vrlo je ćudljivo i nepredvidivo. Normalna temperatura u zimi je oko 13 stupnjeva Celzija i 22 stupnjeva Celzijevih ljeti. No, ovdje se vrijeme može jako brzo promijeniti.
Nije ni čudo da ljudi kažu, kako na Azorima možete svjedočiti raznim godišnjim dobima u jednom danu.

facebook comments: