Bolen

By Svijet Oko NAs
In ZANIMLJIVOSTI
Jan 12th, 2015
0 Comments
1146 Views

bolenUsta su duboko rascijepljena; leda su tamno­zelena; bokovi su srebrnastosjajni, plavkastog sjaja; trbuh je bijel; 40-80 cm; ponekad i više od 100cm.

Rasprostranjenost: istočna i srednja Evro­pa; zapadna granica areala je Rajna i Eider, južne Alpe i sjever Balkanskog poluotoka; takoder živi u rijekama koje se ulijevaju u Kas­pijsko i Crno more; ne živi u Danskoj, sjever­noj Skandinaviji i sjeveru SSSR-a. životni prostor i način života: rijeke, luke i jezera povezana s rijekama; mladi žive druževno, odrasli pojedinačno; proždrljiv je i grabežljiv. Prehrana: ribe, žabe i sitne ptice močvarice. Razmnožavanje: mrijesti se od travnja do lipnja; polaže 80000-100000 jaja (cb 1,6 nnm), čiji razvoj traje 6 dana; spolno zreo sa 3 go­dine, kad je dug 35-40 cm. Zivotni vijek: nije poznat. Privredno značenje: jestiva je, iako ima mnogo kostiju.

facebook comments: