Bresina ili vrisak primorski ljekovita biljka

By Svijet Oko NAs
In BILJKE
Mar 12th, 2014
0 Comments
4274 Views

Kao lijek:

Bresina ili vris druga su imena za vrisak primorski. Kao dobar začin vrisak se od davnina rabio za začinjanje jela i konzerviranja mesa. Vrisak je zimzelena grmolika biljka koja naraste do 40cm visine, uskih i sitnih listova koji su žlijezdasto istočkani, a poredani u čupercima i dlakavim grančicama. Na vrhu grančica razvijaju se bijeli do crveni cvjetovi. Cvate od srpnja do kolovoza. Intenzivnog je mirisa i gorko-ljutog pikantnog okusa.
Raste na suhim kamenitim i sunčanim obroncima sve do mora.
Sabiru se biljka u cvatu i mlade proljetne grančice. Sušimo ih na toplom i zračnom mjestu u hladu. Suhu biljku pohranimo u staklenu ambalažu i dobro zatvorimo.
Ljekoviti sadržaj: Eterično ulje, karvakrol, cimol, fenol, smola, sluz, mineralne soli.
Ulje od vriska sastojak je šampona i ekstrakta koji pomažu kod početne ćelavosti. Mast se rabi za liječenje artritičnih zglobova.
Zapadna pučka medicina rabi vrisak za liječenje: bolesti želuca, bronhitisa, cistitisa, digestivnih bolesti, dijareje, gastro-enteritisa, bolesti grla, masne kože, menstrualnih tegoba, nadutosti, uboda pčela i drugih insekata, ugriza, te za tjeranje insekata kao i za otvaranje apetita.
Vriska primorskog ima preko cijele godine i od njega se pripremaju čajevi za prehlade ili za zagrijavanje tijela, a služi i kao začin juhama i varivima.
Kontraindikacije
Vrisak primorski ne bi smjele uzimati trudnice.

 

Bresina ili vris

 

Ljekovito djelovanje bresine ili vriska primorskog:

– Vrisak se rabi za liječenje bolesti želuca, osjetljivog želuca, lošeg apetita, proljeva, dijareje, grčeva, kroničnih proljeva, nadutosti i nadimanja od jela ili drugih razloga, protiv crijevnih parazita kao što su amebe i gliste
– menstrualnih tegoba i to kod neredovite ili izostale mjesečnice, preobilne mjesečnice
– slabog mokrenja
– gripe i prehlade, za izazivanje znojenja
– bolesti pluća i to kod akutnog ili kroničnog bronhitisa, katara bronha, raznih infekcija
– reume mišića i kostiju
– za jačanje potencije
– za masiranje vlasišta kose kod početne ćelavosti.

facebook comments: