Britanci najavljuju kako će 2012 otkriti tajnu misterioznih vrata u središtu Keopsove piramide

By Svijet Oko NAs
In ARHELOGIJA i PALEONTOLOGIJA
Dec 13th, 2011
0 Comments
1637 Views

Misteriozna tajna vrata u srcu Keopsove piramide u Egiptu mogla bi biti otvorena prvi put u narednoj godini, kažu u Scoutek-u. Tako bi mogla biti riješena jedna od najvećih misterija na svijetu koja zaokuplja arheologe još od 1872. godine.

Tvrtka Scoutek iz Britanije je već počela istraživati šta se nalazi iza tajnih vrata u ovoj piramidi, ali su istraživanja prekinuta zbog nedavnih nemira u Egiptu. Iza tajnih vrata su uspjeli “zaviriti” pomoću robota nazvanog “mikro zmija” prenosi Daily Mail.

“Ja sam uvjeren da ćemo moći nastaviti sa ekspedicijom u 2012. godini”, rekao je vođa ekspedicije Shaun Whitehead.

Egipatsko Vrhovno vijeće za starine prestalo je sa izdavanjem dozvola za istraživanje, No, nedavno su počeli ponovno izdavati dozvole.

“Mi još uvijek čekamo dozvolu za povratak u piramidu, a u međuvremenu smo radili na jačanju robota. Glavni plan je da s robotom ispitamo sve što se može, kako bi prikupili što više informacija da arheolozi mogu utvrditi za šta su se koristila tajna vrata”, rekao je Whitehead.

Vjeruje se da je piramida sagrađena kao grobnica faraona Kufua, odnosno Keopsa. Jedino je od sedam čuda staroga svijeta koje je odoljelo zubu vremena. U njoj se nalaze tri glavne prostorije: kraljičina odaja, velika galerija i kraljeva odaja koja je s dva kanala povezana s vanjskim svijetom. Zanimljivo je da i iz kraljičine odaje prema stranicama piramide također vode dva tunela presjeka 20 puta 20 centimetara, međutim, oni su blokirani kamenim vratima te ne dopiru do vanjskog svijeta.

Funkcija ovih tunela i vrata nije poznata, međutim, neki stručnjaci vjeruju da bi oni mogli voditi u neke druge tajne odaje. Egipatski ministar za kulturno nasljeđe Zahi Hawass kaže da su oni posljednji veliki misterij piramide.

Znanstvenici su već nekoliko puta pokušali istražiti tunele robotima. Godine 1993. jedan je robot otkrio nešto što podsjeća na malena kamena vrata s metalnim kopčama. Metal nije korišten ni u jednoj drugoj strukturi u piramidi pa je njegovo otkriće pokrenulo nagađanja da bi metalni dijelovi mogli biti kvake na vratima, ključevi ili čak dijelovi napajanja koje su konstruirali vanzemaljci.

Godine 2002. jedan je drugi robot izbušio rupu u kamenom bloku i snimio malenu odaju. U posljednjem istraživanju korišten je robot Djedi (nazvan po magu s kojim se Kufu savjetovao prilikom gradnje piramide) opremljen savitljivom zmijolikom kamerom koja može gledati iza uglova.

Fotografije koje je Djedi poslao otkrile su hijeroglife napisane crvenom bojom te crte na kamenu koje bi mogle biti oznake zidara.

‘Dešifriranje ovih hijeroglifa možda bi moglo pomoći da se razotkrije svrha tajnovitih kanala piramide’, rekao je konstruktor robota Rob Richardson sa Sveučilišta Leeds.

Novom savitljivom kamerom stručnjaci su po prvi put snimili stražnju stranu kamenih vrata i vidjeli kako izgledaju misteriozne metalne kopče. ‘Naše nove snimke pokazuju da metalne kopče završavaju malenim lijepim petljama što znači da je najvjerojatnije riječ o ukrasima, a ne električnim sklopovima’, rekao je britanski dizajner kamere Shaun Whitehead.

‘Stražnja strana vrata je uglačana što znači da su morala biti važna. Ne izgledaju kao grubi komad kamena kojem bi svrha bila sprečavanje ulaska smeća u kanal’, objasnio je.

Egiptologinja Kate Spence sa Sveučilišta u Cambridgeu smatra da bi tuneli, budući da nemaju neku praktičnu svrhu, mogli imati simboličko značenje. ‘Metalne kopče izgledaju kao simboli kvaka na vratima, a kanali koji vode iz kraljičine odaje okrenuti su u smjeru sjever – jug, a ne istok – zapad, pa vjerujem da bi njihova funkcija mogla biti simbolična i povezana sa zvijezdama’, rekla je Spence.

Spence ne vjeruje da se iza vrata nalazi skrivena komora, već smatra da su kanali izgrađeni kako bi duh faraona mogao priječi u zagrobni život.

facebook comments: