Crna Ruža-misteriozna ljepotica

By Svijet Oko NAs
In JESTI LI ZNALI?
Jul 25th, 2018
0 Comments
5178 Views

Ruže su već dobro znamo, izvor nepresušne inspiracije i najčešći izbor što žena, što muškaraca kada je cvijeće u pitanju.  Ipak, jeste li sigurni da uz klasiku koju nudi crvena, nevinost koja karatkterizira bijelu, nježnost kojom se ponosi roza, ili pak polemike koje sa sobom nosi žuta boja ruže; niste zaboravili jedan, možemo slobodno reći neotkriveni dragulj ove vladarice cvijeća? Pogađate- radi se o crnoj ruži. Ova ruža još od davnina oduševljava ljubitelje i uzgajivače cvijeća, baš zbog svoje nesvakidašnje boje i rijetkosti.

 

Crna ruža ili Karagul jedinstvena je i rijetka vrsta ruže koja raste isključivo na području turske provincije Sanliurfe, točnije u mjestu Halfeti. Koliko je važna i rijetka, dokazuje i potez lokalnih vlasti koje su pokrenule važan projekt za spašavanje ove vrste koja se sve rjeđe može vidjeti čak i na tom području.

Halfetijska crna ruža, svoju nevjerojatnu unikatnost duguje rnoj boji i cvijetu mekom poput pliša. Zapravo, riječ je o cvijetu izuzetno tamne bordo boje koja tokom ljeta zbog posebne teksture zemljišta i podzemnih voda rijeke Eufrat u Halfetiju postaje potpuno crna. Tajna crne boje leži u prirodnom pigmentu antocijaninu, koji daje boju i crnim kupinama i još nekim vrstama voća i cvijeća.

Podizanjem brane Birecik potopljeno je selo koje je bilo glavno stanište crne ruže, a ekološke promjene su dovele do postupnog prestanka uzgoja te vrste koja je predmet velikog interesovanja turista, ali i umjetnika. Nepresušna inspiracija mnogima.

 

Komisija za međunarodnu koordinaciju Cittaslow 2013. je godine zbog mistične, bohate povijesti i prirodnih ljepota Halfeti uvrstila na listu “Mirnih gradova“, a tursko Ministarstvo poljoprivrede i stočarstva je u suradnji sa lokalnim vlastima pokrenulo projekt pod nazivom “Crne ruže cvatu u mirnom gradu“ koji za cilj ima ponovno pokretanje proizvodnje i spas ovih crnih dragulja toga kraja.

U prvoj etapi projekta podignut je plastenik u kojem se uz nadzor stručnjaka uzgajaju crne ruže. To su svojevrsne ogledne sadnice u kojima praktična znanja stiču žene iz kraja koje prethodno prođu teorijsku nastavu, a sve s ciljem kako bi se osposobile za uzgoj ovih jednistvenih ruža na njihovim imanjima.

Crnu ružu je moguće uzgajati samo u Halfetiju. Sadnice su nošene u sve dijelove svijeta, ali drugdje cvatu u crvenoj boji. Stoga, ne čudi želja i inicijativa stanovnika ovog turskog gradića da spase svoj simbol oslikan u ovako mističnom i rijetkom cvijetu.

 

Ipak, mnogi će reći kako praava crna ruža zapravo ne posoji. Već smo na početku teksta dali naslutiti da je to zapravo crvena ruža, koja svoju boju mijenja upravo zahvaljujući svojstvima tla koje možemo pronaći baš u Halfetiju.

Značenje crne ruže često je pogrešno interpretirano te zamijenjeno značenjem crvene, zbog njene izrazito tamne crvene boje. Ono što moramo naglasiti jest to, da crna ruža nije povezana s smrću, već je povezana sa žalošću i tugom, oproštajima i završetkom, pa čak i krajem odnosa. Neke crne ruže također predstavljaju ponovno rođenje ili početak nečeg novog, dok neke pak označavaju opsesiju.

Sada kada smo barem donekle rješili misterij boje crne ruže; predstaviti ćemo vam 7 podvrsta ovje jedinstvene biljke.

 

CRNA ”MAGIČNA” RUŽA

Crna ”magična” ruža najpopularnija je podvrsta originalne, Halfetijske crne ruže na današnjem tržištu. Pupoljak ove ruže izrazito je crne boje i može se čak i rezati na način da oblikom latica neodoljivo podsjeća na originalnu crnu ružu. Naravno, ova ruža, sama po sebi već izgleda neodoljivo privlačno, zahvaljujući njenim crvenim baršunastim laticama. Latice su guste tj. gotovo udvostručene što ovu ružu čini još privlačnijom. Sam cvat, pojavljuje se pojedinačno na svakoj stabljici, što ga čini vrlo atraktivnim rezanim cvijetom. Kada smo kod lišća, niti ono ne oskudjeva ljepotom, dapače, intenzivna zelena boja dodatno doptinosi ukupnom dojmu cvijeta. Ova ruža prekrasnu tamnu boju i jak miris može zahvaliti činjenici da potječe iz roda ”Guinee” ruža. To su prilično velike ruže neodoljivog mirisa, što ih također čini idealnim za sadnju. Ovaj cvijet, kao i Halfetijska ruža, smatra se simbolom odlaska i oproštanja. Ovaj primjerak cvjeta tijekom cijele godine, a kada se stavi pod slabu svjetlost,pojavljuje se ono zašto se i svrstava u porodicu ovih prekrasnih ruža-neodoljiva crna boja.

 

CRNA BARŠUNASTA RUŽA

Crna baršunasta ruža, zapravo je hibridna čajna ruža velikih, bogatih cvjetova. Duboko tamnocrvene boje s tamnim, crnim baršunastim izgledom, i odakle dobiva ime, ova je ruža zaista očaravajuća. Grm ovog cvijeta, kaom i u prethodnom slučaju, nosi samo jedan cvijet na stabljici, a ogromni se pupoljci otvaraju kako bi otkrili veliki spektar dubokih, gustih crnih latica. Cvijet ima tamnozelene, guste mesnate listove, koji mu osiguravaju i više nego dovoljno zaštite. Ova je ruža izuzetno mirisna i često se koristi u parfemskoj industriji. Što se cvjetanja tiče, ova ljepotica cvjeta svake godine od početka ljeta do jeseni.

 

CRNA BACCARA RUŽA

Crna Baccara ruža je hibridna čajna ruža koja je savršena za rezanje, te samim time kao dio cvjetnih aranžmana. Ovaj cvijet postoji od 2005. godine nakon opsežnih istraživanja. Cvijet uopće nema mirisa, ali zaista izgleda vrlo lijepo, pogotovo kao dio buketa ili aranžmana. Baš poput drugih crnih ruža, pupolci ove vrste, također su vrlo tamni, sve dok ne poprime lijepu tamno crvenu boju kada se potpuno otvore. Otvaranje same ruže teče polako, pokazujući pritom duboku crvenu boju s crnim sjenkama.Čak i kada se potpuno rascvjeta, rubovi ruže, još uvijek imaju crnkastu boju na samim laticama.  Listovi ove ruže tamno su crvenkaste boje u mladom stadiju, dok vremenom tamne, te vrlo dobro pokrivaju grm.  Crna boja cvijeta, dodatno dolazi do izražaja pri hladnom vremenu.

 

CRNA ”ŽAD” RUŽA

Ovaj prekrasan cvijet, dolazi od manjeg uzgajivača nazvanog Benardella. Također se naziva i “BenBlack” u nekim djelovima svijeta. Žad ruža, duboki je tamnocrveni cvijet koji postaje crn zahvaljujući toplom, sunčanom vremenu. Cvijet nije otporan na hladnije, ekstremno vrijeme te počinje dobivati crne mrlje ukoliko je duže izložen nepovoljnim uvjetima. Ovu ružu najbolje je uzgajati u lončanicama, gdje se najbolje nosi sa vremenakim prilikama i uvjetima. Cvijet raste u grozdovima s oko 5 do 10 cvjetova na svakoj stabljici. Svojim otvaranjem, ova ruža otkriva prekrasne svijetle zlatne prašnike, koji savršeno nadopunjavaju kontrast gustih tamno crnih latica. Lišće je također tamno i sjajno.

 

CRNA ”CHERRY” RUŽA

Crna Cherry ruža ili kako je još običavaju nazivati ”trešnjina” ruža, pripada porodici Hierloom. Ovaj cvijet svoje ime duguje velikim, bogatim laticama koje pod određenim svjetlom izgledaju crveno poput zrele trešnje. Osim prekrasnom intenzivno crvenom, gotovo nestvarnom bojom, ovaj se cvijet može pohvaliti i duplim slojem latica, čija je širina također impozantna, što nas vraća na onu gustoću s početka priče. Cvijet uopće nema mirisa, te je stoga savršen za rezane cvjetne aranžmane. Cvjetanje ove specifične ruže počinje u rano proljeće, te se periodično nastavlja kroz sva ostala godišnja doba.

 

CRNA ”BEAUTY” RUŽA

Ovaj se cvijet prvi puta pojavio u Francuskoj 1854. Kao i većina crnih ruža, crna ruža ljepotica, kako popularno zovu ovu vrstu ruže, jest velika hibridna čajna ruža s izrazito tamno crvenom bojom. Mladi pupoljak i donja strana latica ponose se tamnom baršunasto crnkasto crvenkastom bojm. Samim otvaranjem, ruža postiže svoju originalnu duboku tamnocrvenu, popularnu burgundy boju. Cvijet ima relativno manje cvjetove u odnosu na druge hibridne čajne ruže. Ima vrlo blagi ugodan miris koji neće opteretiti ničiji nos. Ova ruža odlino izgleda kao rezani cvijet, te može bilo koji cvijetni aranžman učiniti glamuroznim. Također, izgleda nevjerojatno kada se pomiješa sa krem ili bijelim cvijećem. Stoga ne čudi da je popularan na vjenčanim obredima, što kao ukras ili pak kao dio buketa mladenke. Još jedna od prednosti ove ruže jest ta, što cvjeta tijekom ljeta i zime.

 

CRNA ”LEDENA” RUŽA

Zadnja vrsta koju ćemo danas spomenuti, spada u skupinu Floribunda ruža, posebnih između ostalog po tome štorastu u grozdovima. Svoje ime, može zahvaliti sestrinskim, originalnim ledenim ružama, kojima u mnogočemu izrazito nalikuje. Ovu je ružu po prvi puta uzgojio engleski botaničar Gandy, ne tako davne 1971.godine. Pupoljci ovog cvijeta su tamno crne boje, a svojim otvaranjem postižu prekrasnu crno grimiznu nijansu, koja je dodatno naglašena gustoćom latica. Već otvoreni, procvali cvijet, tamno crvene je boje, sa nježno crvenim obrisima na rubovima, što pod određenim svjetlom neodoljivo podsjeća na originalnu crnu ružu. Cvijet osim krasnog cvata, ima i sjajno zeleno lišće koje izgleda vrlo atraktivno u kombinaciji s crveno crnim cvijetom. Ova ljepotica cvjeta svake godine ljeti do jeseni, te ima blag, vrlo ugodan miris. Zbog svega navedenog jedna je od najtraženijih podvrsta autentične crne ruže.

 

Tko bi rekao da jedan neistraženi dragulj kao što je crna ruža, ima toliko toga za ponuditi. Nabrojane vrste, samo su neke od varijacija na temu kada je u pitanju crna ruža, no o njima se iako malo, najviše zna, pa smo se upravo iz tog razloga odlučili pozabaviti baš njima. Za kraj ćemo priznati kako j original uvijek original, no budući sada već legendarna Halfetijska crna ruža, možemo slobodno reći, spada u endemične vrste, te je do nje iznimno teško doći; njene će nasljednice biti i više nego dostojna zamjena za svakoga tko se odluči uvrstiti ih u svoj vrt, dom, ili pak vjenčani buket.

Također, kada je poklanjanje crnih ruža u pitanju, ni tu nemojte oklijevati; crna se boja možda čini kao nesvakidašnji, pa možemo čak reći i čudan izbor, no svaki pravi ljubielj cvijeća, znati će prepoznati vašu namjeru, te će vam biti i više nego zahvalan na poklonu.

 

Izvor: Cvjecarnica.eu

 

 

facebook comments: