Crni kim ili crnika – ljekovita svojstva

By Svijet Oko NAs
In BILJKE
Mar 11th, 2014
0 Comments
1848 Views

Čupava kata kao lijek:
Druga imena ove biljke su crnika, crni kim, čurka ili mačkov brk. Domovina tj porijeklo je Mediteran i zemlje Male Azije. Biblija spominje čupavu katu crni kim kao pravi lijek za nadutost, grčeve, bolna stanja probavnog sustava. Ima tisućljetnu ljekovitu uporabu u Egiptu. Prema starim zapisima pronađene su u grobnicama faraona Tutankamona, bočice sa uljem kima, a rabila ga je i Kleopatra. Islamski prorok Muhamed u svojoj knjizi “Hadith” piše da crni kim liječi sve osim smrti.
Stoljetno uzgajana vrsta poradi dobivanja začinskog sjemena. Slovenski zapisi spominju naredbe Karla Velikog i Ludviga Pobožnog da se obavezno u vrtovima sadi crni kim – čupava Kata – črni korijander koji ima začinsku i ljekovitu uporabu naročito ako su se sjemenke stavljale u kruh za bolju probavu.
Crni kim je jednogodišnja zeljasta biljka sa lijepim svijetlo plavim cvjetovima koji su pojedinačni i sjedeći na uspravnoj stabljici koja naraste i do 60 cm visine. U cvjetovima se razvijaju čahurice s mnogo sjemenki. Biljka se rabi i u hortikulturi kao i u cvjećarstvu. Cvate od lipnja do kolovoza. Bez naročitog je mirisa i gorka je okusa. Sjeme je istih karakteristika.
Raste kao kultivirana biljka u vrtovima, a rjeđe uz putove kao samonikla. Cijela biljka se bere u vrijeme cvatnje, te u snopićima suši na vjetrovitom mjestu u sjeni. Sakupljamo sjeme i dosušimo ga na toplom prozračnom mjestu u sjeni.
Ljekoviti sadržaj: Alkaloid domascenin 9%, zasićenih masnih kiselina 16%, a nezasićenih 84% (oleinska, linolna, linolenska), fitosteroidi, alkaloidi – nigelicin – nigelamin-n-oksid (izohinolini) – nigelidin, tanin, saponin, gorke tvari nigelin, eterično ulje timokinonom, ulje nigela, melanhin, vlakna, željezo, kalcij, natrij, kalij itd. Karakteristika sjemena je da sadrži 15 aminokiselina od toga 9 esencijalnih.
Ulje se koristi za vanjsku i unutarnju uporabu kao i za inhalacije.
Cijela biljka u cvatu također se koristi za liječenje ali znatno manje, poradi slabijeg djelovanja u odnosu na sjeme i ulje. U nedostatku sjemena i ulja možemo osušenu biljku rabiti za liječenje probavnih i respiratornih smetnji.
Zapadna pučka medicina rabi ovu biljku kao antihelmetik, diuretik, holagog, karminativ, a liječenje: bolesti žuči i jetre, bolesti crijeva kod nadutosti, raznih parazita i nametnika u crijevima, tumora i za jače stvaranje žuči.

Crni kim ili čupava kata

Današnja primjena crnog kima:
Ulje se danas preporučuje u liječenju:
– bolesti srca (jača srčani mišić – miokard, u preventivi i kurativi srčanih aritmija
– bolesti bubrega (infekcije, bubrežni kamenci)
– bolesti želuca i crijeva (sprječava zatvor – konstipaciju, infekcije – iritacija sluznice, smanjuje nadimanje, grčeve, bolove želuca i crijeva, crijevne gljivice, hemeroidi)
– bolesti usta (pojačava salivaciju – slinu)
– bolesti živčanog sustava (antipsihotik, poremećaji sna itd) – centralnog nervnog sustava – endokrinog sustava
– bolesti respiratornog sustava, (infekcije-sluznice, potiče iskašljavanje – ekspektorant, sklonost infekcijama, bronhitis, astma, upala pluća, kašalj)
– bolesti glave (glavobolje – migrene, upala sinusa)
– bolesti jetre i žuči, masne jetre, tvrde jetre, ciroze jetre)
– bolesti kože (ekcema, kožnih nečistoća, svraba, neurodermitis, lišajevi, akne, psorijaza, kožne gljivice)
– bolesti krvi i krvnih sudova (masnoće, tromboza, održava viskozitet – elastičnost krvnih sudova, visoki krvni tlak)
– ženskih bolesti (PMS, infekcija itd)
– tumora i novotvorina, karcinoma itd
– zaraznih bolesti (malarija)
– artritisa i reumatoidnih bolesti (bolova u zglobovima)
– multiple skleroze (šećerna bolest)
– jačanje imuniteta i revitalizacije cijelog organizma

Ljekovito djelovanje crnog kima ili crnike:
Kao ukrasna vrsta naših vrtova, čupava Kata plijeni pažnju svojim posebno lijepim cvijetom, nego kao ljekovita biljka. U pučkoj medicini sjeme se rabi za liječenje:
– vodene bolesti, kao diuretik
– povišenog krvnog tlaka
– povišene temperature
– za pojačano lučenje mlijeka kod dojilja
– protiv nadimanja
– protiv parazita
– kod grčenja glatkih mišića
– kod izostalih mjesečnica
– za lakše iskašljavanje
– danas najviše kao začin

facebook comments: