Europska zdravčica ili milogled ljekovita biljka

By Svijet Oko NAs
In BILJKE
Mar 13th, 2014
0 Comments
2483 Views

Ljekovita svojstva milogleda ili europske zdravčice:

Milogled nazivaju još i europskom zdravčicom ili europskim milogledom. Ime sanicula dobiva od grčke riječi sanare, što znači izliječiti.
U narodu je poznat kao tradicionalno sredstvo za liječenje raznih rana – krvarenja.
Milogled je trajna biljka sa uspravnom slabom razgrananom stabljikom i sa listovima koji su pri dnu smješteni u rozetu, dlanasto rascijepani, te na vrhu stabljike nalaze se sitni glavičasti cvjetovi koje tvore malobrojni bijeli ili ružičasti cvjetovi. Plod je bodljikava sa kukicama okrugla slična čičku, glavica sa sjemenkom.
Cvate od lipnja do srpnja. Bez naročitog je mirisa i okusa. Raste najčešće u bukovim šumama i na vlažnom zemljištu.
Bere se list, cvijet i korijen ili gornji dio biljke u cvatu. Korijen se bere ili u rano proljeće kad biljka nikne, ili u jesen. Biljku sušimo na toplom i prozračnom mjestu u hladu.
Ljekoviti sadržaj biljke čine alantoin, eterična ulja, gorke tvari, tanini, taninske kiseline, saponini, mineralne tvari itd.
Svježi sok biljke također rabimo za liječenje raznih krvarenja te uzimamo u količini 1 jušne žlice sa malo vode ili čaja. Uporaba masti od milogleda staro je pučko sredstvo za liječenje hemeroida i to naročito onih koji krvare.
Zapadna pučka medicina rabi milogled kao adstrigent, diuretik, ekspektorant, homeopatik, karminativ, za liječenje apscesa, bolova u grlu, bolova u ustima, ekcema, grla i to grgljanjem, kašlja, krvarenja pluća, komplilacija sa želucem, ogrebotina, raznih rana, upale usta, upale grla itd. Rabe se u homeopatiji za liječenje bolesti želuca, čira na želucu te komplikacija crijeva i želuca itd.
Milogled se dobro slaže sa biljkama koje imaju slično djelovanje u zaustavljanju krvarenja.

Kontraindikacije
Ne preporučuje se uzimanje ni u kojem obliku trudnicama te osobama koje boluju od angine pektoris, skleroze, bubrežnih tegoba itd.

Mast
1dl svježeg soka biljke milogleda, 200 grama svinjske masti
Priprema: Rastopimo svinjsku mast i ulijemo sok i kratko prokuhamo sve dok voda ne ishlapi. Još vruće ulijemo u pripremljene posude te pohranimo u hladnjak.
Uporaba: Mažemo oboljela mjesta 1-3 puta na dan.
Napomena: U nedostatku svježeg soka za izradu masti možemo rabiti i alkoholnu tinkturu milogleda.

Milogled

Ljekovito djelovanje milogleda ili europske zdravčice:
Kao dobar narodni lijek, koristi se za liječenje raznih povreda, rana, te raznih krvarenja, a znanost nam potvrđuje da je milogled prirodni antiviral, te nam ga peporučuje za:
– zaustavljanje krvarenja, jer pomaže kod zgrušavanja krvi naročito u manjim krvarenjima, jer pomaže kod zgrušavanja krvi naročito u manjim kapilarama, i to u ustima (zubno meso, gingivitis, te kod vanjskih i unutarnjih krvarenja)
– bolesti krvi (detoksikacije)
– tegobe dišnih organa i puteva (astme, bronhitis, kroničnog bronhitisa, krvarenja pluća, bacanja krvi kod kašlja, upale pluća, infekcije, kašalj, kroničnog kašlja, iritirajući kašalj, tuberkuloza, grla, infekcije grla, krvavog ispljuvka itd)
– bolesti želuca i crijeva (krvarenje čira na želucu ili dvanaestiku, krvarenje crijeva, ulcerozni kolitis, polipi, katara želuca i crijeva, proljeva, kroničnog proljeva, dizenterije – dijareje itd)
– bolesti grla i usne šupljine (upale i infekcije, krvarenje zubnog mesa, ispiranje i grgljanje sa čajem)
– bolesti kože (razne ogrebotine, porezotine, ranice, rane, atopijski ekcem, osipi, dječjih krasta, lišajevi i to za ispiranje infekcija te za zaustavljanje krvarenja itd)
– bolesti jetre i žuči
– srdobolje
– bolesti limfe (otečeni limfni čvorovi – škrofuli – škrofuloza)
– bolesti uha (infekcije)

facebook comments: