Inspirativne ideje za izbor zavese u dnevnoj sobi

By Svijet Oko NAs
In JESTI LI ZNALI?
Nov 8th, 2015
0 Comments
3993 Views

zavjese

Zaokružujete dekoraciju dnevne sobe? Želite male, ali efeketne promene? Zavese su jedan, ali siguran odgovor na ova dva pitanja. Najpre bi trebalo da definišete stil u kom ste uredili čitavu prostoriju, kako bi i zavese legle kao šlag na tortu ovog ambijenta.

Skandinavski tip enterijera

Hladne boje, beli nameštaj, ledena plava, svetla siva i akcenti u petrolej nijansi, ukratko su karakteristike sve modernijeg skandinavskog stila, koji osvaja i naše prostore.

Kako ovaj trend zahteva upečatljive detalje u bojama sunca, zbog svojih zimskih tonova, najbolje bi bilo da to budu upravo zavese. Pošto se u okviru skandinavskog stila teži što većim i osvetljenijim prostorijama, savršen izbor predstavljaju rolo zavese.

Ovaj tip ukrasa za prozore prekriva samo staklo, te nema opasnosti da će gutati prostor. Njegove jednostavne linije lako će se uklopiti uz sve forme u enterijeru. I, za sam kraj, boja zavese je ono što je ujedno i najvažnije.

Birajte žutu, narandžastu ili crvenu, boje sunca, koje će ugrejati čitav ambijent i istovremeno mu omogućiti dovoljno svetlosti.

Retro akcenti

Ako je Vaša dnevna soba uređena u vintidž stilu, za Vas će pravi izbor biti rimske zavese u pastelnim tonovima.

Pošto retro nije isto što i demode, nemojte u okvakvim prostorima koristiti heklane ili obične bele zavese od tila, do poda, velike i glomazne. Pokret i toplinu dodaće ovaj rimski tip, koji bi trebalo da bude u što neutralnijim tonovima, kako bi nameštaj i ostali detalji u prostoriji došli do izražaja.

Rimske zavese pokrivaju čitav prozor, ali divno izgledaju i naborane, te eto idealnog romantičnog dodatka retro ambijentu.

Moderni minimalizam

Sve popularniji crno-beli kontrasti i svedenost detalja nikako ne znače da prozori treba da budu goli, ali ne i da dozvoljavaju teške, velike i zavese sa mnogo detalja.

U jednostavne forme najbolje se uklapaju rolo zavese ili venecijaneri u beloj, crnoj ili sivoj boji. Akcente u, primera radi, crvenoj, mnogo je bolje dodati u vidu lampe ili jastuka – zavese neka ostanu u tonu.

Industrijski stil

Jedan od omiljenih u hipsterskoj subkulturi, industrijski stil odlikuje kombinacija sivih tonova i neobičnih predmeta. Zato se žute rimske zavese najbolje slažu sa ovim stilom, jer propuštaju svetlost i istovremeno čine upečatljiv detalj enterijera koji su pomalo jednolični zbog dominacije jedne boje.

Drugu mogućnost predstavlja izbor rolo zavese u popularnoj crno-beloj zig-zag šari, kojoj se mogu dodati jastučići u istom dezenu, postavljeni na trosed u blizini prozora ili na pod tik ispod prozorske daske.

Tople boje

Ako niste odustali od bež i braon tonova, sigurno ste stvorili toplu, prijatnu i intimnu atmosferu u svojoj dnevnoj sobi, u kojoj podjednako uživate i Vi i Vaši gosti.

Ipak, ovoj kombinaciji je povremeno potrebno osveženje, te razmislite kako bi prostor izgledao uz dodatak narandžaste rolo zavese, kojoj možete dodati draperiju u bež nijansi. Jarka boja će sigurno uneti dinamiku u prostor i učiniti ga manje jednoličnim.

Sa druge strane, bež venecijaneri uz krakte bež zavese sliće se u celinu ambijenta, ostavljajući prostora za drugačije, upadljivije detalje u dnevnoj sobi, poput neobične podloge za klub sto ili jastučića.

 

Slika preuzeta:

www.sweet-dreams,hr

facebook comments: