Jagode – ljekovito djelovanje

By Svijet Oko NAs
In BILJKE
May 10th, 2013
0 Comments
4544 Views

O jagodama – uvod:

Kršćani su kiticama jagoda ukrašavali haljine Djevice Marije, a u astrologiji je jagoda simbol Venere.  Pjesnicima i slikarima oduvijek bila je inspiracija ljepote boje i ljubavi. Carl Linne veliki botaničar, hvali ljekovita svojstva jagode. Jagoda je trajna biljka.
Razmnožava se vriježama koje se prostiru vodoravno po zemlji, ukorijene se i stvaraju nadzemne dijelove biljke. Trostruko perasti listovi su na peteljkama, okruglo-
jajoliki, na krajevima nazubljeni i dlakavi. Cvjetovi su bijeli, na dugim drškama. Plod je crvene boje, sočan. Kod nas rastu samoniklo još dvije vrste jagoda, F. Elatior i F. Viridis. Jagoda bez cvjetova ne miriše, a okus joj je po travi, gorak. Plod je aromatičan i kiselkasto-sladak.
Cvjeta od travnja do svibnja, a može ponovo cvasti i u jesen.
Raste na različitim mjestima u šumama, na livadama, proplancima, čistinama, između grmova, te u vrtovima. Beru se list, korijen, cvijet i plod. Korijen se sabire u rano proljeće ili u jesen, cijeli nadzemni dio bez cvjetova od svibnja do srpnja, a plod kad sazre u srpnju-kolovozu ili u jesen. Korijen i listovi suše se na toplom mjestu, na zraku.
Službena farmakopeja otima zaboravu šumsku jagodu jer je njena ljekovitost dokazana za neke bolesti.
Zapadna pučka medicina šumsku jagodu rabi za liječenje  lošeg ili izgubljenog apetita, astme, slabe cirkulacije, za čišćenje krvi, bolesti bubrega i mjehura, krvarenja, bolesti želuca kao što su gastritis, katar crijeva, slab želudac, bolesti jetre i to hepatitis, cirozu, masnu jetru, proljetni umor, kašalj, hemeroide, upale usta, artritis, giht, reumu…
Kura s jagodama provodi se s određenom, propisanom dijetom. Može trajati i samo tjedan dana, ovisi o bolesti kod koje se primjenjuje. Tijekom ovog tretmana stolica poprimi crvenu, a mokraća ružičastu boju, zbog fragarina u plodu.
U pet obroka tijekom dana, jesti po 200 g jagoda s mlijekom, vinom, sokom ili limunom. Sami si odredimo redoslijed uzimanja. Tako se za jačanje srca jedu jagode s limunovim sokom ili vinom, a za odstranjivanje pijeska i kamenca, s limunovim sokom. Kura traje pet-šest tjedana.

Jagode kao lijek

Kontraindikacije
Neke osobe, najčešće djeca, alergične su na jagode.
Djelotvornost
Šumske jagode su djelotvornije od vrtnih. Za liječenje vrtnim jagodama uzima se dvostruka količina.

Ljekovito djelovanje
Pučka medicina od davnina, pa i danas, preporuča šumske jagode u liječenju mnogih oboljenja:
– proljetnog umora, slabe cirkulacije, bolesti jetre, želuca, crijeva, mjehura, viška mokraćne kiseline.
– skleroze krvnih žila, povišenog tlaka i bolesti izazvane grušanjem krvi, lijenih crijeva, reume, gihta, dijabetesa, multiple skleroze, raka jetre, infekcije grla i urinarnog sustava.
– Koristi se za pojačano izlučivanje mokraće, pročišćavanje i osvježavanje jetre
– Na oboljenja žučne vrećice plod jagode djeluje dvojako: pojačava i stvaranje i izlučivanje žuči.
– Čaj od listova jagode djelotvoran je kod oboljenja maternice jer sprječava jako krvarenja, kao i kod svih proljeva.
– Čaj od mješavine listova korijena i lista, u kombinaciji s ostalim ljekovitim biljem, jača živce i smiruje.
– Svježi sok od jagode pomaže u liječenju nekontroliranog mokrenja.
– Korijen šumske jagode u čajnom pripravku ljekovito djeluje na krvarenje iz nosa, iz manjih ranica, hemeroida te iz zubnog mesa kao i na gnojne upale usta i afte.

 

Jagoda je divna i ukusna biljka, te je svakako preporučamo ukoliko niste alergični. 🙂

facebook comments: