Jez

By Svijet Oko NAs
In ZANIMLJIVOSTI
Jan 12th, 2015
0 Comments
920 Views

jezUsni otvor je završni; odozgo je plavozelen; bokovi su srebrnastobijeli; trbuh je bijel; 30-75 c m  

Rasprostranjenost: gotovo cijela Evropa sjeverno od Balkan­skog poluotoka i Alpa; zapadna granica areala je sjeveroistočna Fran­cuska; ne živi u Nor­veškoj, Velikoj Britaniji i na sjeveru SSSR-a. životni prostor i način života: živi u rijekama, blizu obale; primijećen je i u jezerima koja su povezana s rijekama takoder u brakičnim vodama; zimi se povlači u dubine. Prehrana: račići, školjke, puževi, ličinke kukaca i sitne ribe. Razmnožavanje: mrijesti se od ožujka do svibnja; uzvodno, na plitka šljunkovita mjesta s jakom strujom polaže 39000-100000 jaja (c6 1,5-2,3 mm), čiji razvoj traje 14-21 dan; spolno je zreo sa 5 do 6 godina, kad je dug 30 cm. Životni vijek: 18 godina. Privredno značenje: neznatno, ‘ ima mnogo kostiju; drži se takoder u ukrasnim jezercima.

facebook comments: