Kako učvrstiti samopouzdanje

By Svijet Oko NAs
In JESTI LI ZNALI?
Feb 8th, 2015
0 Comments
3451 Views

Podignite-samopouzdanjeSamopouzdanje je vrlo važna životna kategorija i sve naše radnje direktno zavise o istom. Istina je da se stiče tokom celog života, ali je još veća istina da se jako teško može menjati. Postoji niz saveta kako na izgradite samopouzdanje i kako dag a podignete na viši nivo. Samo jako samopouzdanje i vera u sebe doprineće boljem kvalitetu vašeg života, a samim tim i veće samopouzdanje će vas učiniti omiljenim i dobrodošlim u svakom društvu.

Nije teško ali mnogo znači

Postoje vežbe kojima možete vaše samopouzdanje da podignete na viši nivo a samim tim i kvalitet života kao i veru u sebe. Ukoliko ste osoba koja se veoma često osvrće na prošle dane, koja preispituje svoje korake i postupre načinjene u prošlosti, onda ste osoba koja ima nizak nivo samopouzdanja i koja ne može da brine o budućnosti jer je zaglavila u prošlosti. Postoji jedna veoma jednostavna vežbe koja će vam pomoći da se oslobodite svoje prošlosti. Primenjujte je svakodnevno, a to je da kada govorite, glagole uvek stavljajte u sadašnje vreme. To nije samo gramatička vežba, u našem umu reči se pretvaraju u slike, a slike u osećaje i ponašanja. Opišite sadašnjost koristeći odgovarajuće glagole. Ta vežba vas prisiljava da se koncentrišete na trenutak koji proživljavate, jedini trenutak kog zaista možete da budete svesni.

Promene i zadovoljstvo

Ako želite da povećate samopouzdanje, pokušajte u svakodnevni život da unesete male promene. Izgovorite rečenicu koju nikada pre niste rekli, upustite se u neko novo i neobično iskustvo, makar i u minimalnoj meri. Jedna od pozitivnih promena a koje mogu da utiču na vaše samopouzdanje je sticanje znanja i postizanje novih uspeha. To mogu biti male i velike stvari. Nastojte da svaki dan naučite ili ostvarite barem neku sitnicu. Osećaćete se da napredujete a samim tim i vaše samopouzdanje će početi da raste. Jedan od lakih koraka je da svaki dan naučite po nekoliko novih reči nekog stranog jezika, da upoznate neke nove ljude ili da počnete da se bavite nekom fizičkom aktivnošću itd.

 

Procena i lična reakcija

Ukoliko se nađete u nekoj novoj situaciji, ukoliko se pred vama nađu neki novi problem i neki novi izazovi gde treba prvi put da nađete rešenje i donesete nove odluke, budite pre svega svoji. Dobro procenite situaciju, ne uzimajući ništa zdravo za gotovo i ne dopuštajući da na vas utiču iskustva i događaji iz prošlosti. Navešćemo primer, treba da idete na razgovor za posao, a svi prethodni razgovori na kojima ste bili prošli su loše. Ukoliko nastavite da se osvrćete na prethodne razgovore i iskustva, već ste na pola puta ponavljanja istih rezultata. Prestanite da razmišljate o tome šta je bilo, kako biste vašem sagovorniku ostavili dobar utisak i utisak osobe koja je sigurna u vlastite mogućnosti. Koncentrišite se na sadašnjost i na taj novi izazov i trenutak i nastojte što više da se uživite u situaciju u kojoj se nalazite tog trenutka.

Lepe uspomene za bolje samopouzdanje

Jedan od lakih i jednostavnih načina da poradite na nivou i da podignete svoje samopouzdanje jeste da na papiru napišite sve one situacije kojih možete da se setite a zbog kojih ste se osećali loše ili neprijatno, ali su se ipak dobro završile. Neka to budu i najbezazlenije epizode koje vam se na prvi pogled čine nevažnim, od prepirke u prodavnici do problema na poslu ili izlaska sa prijateljima koji je bio veoma uspešan iako ste ga dogovorili u poslednjem trenutku ne očekujući mnogo od istog. To su situacije koje će vam pomoći da postanete svesni koliko ste problema i situacija u stanju da uspešno rešite.

 

 

facebook comments: