Kanjon rijeke Colce

By Svijet Oko NAs
In ČUDESNA PRIRODA
Jan 20th, 2013
0 Comments
1931 Views

154706

Visoko u peruanskom dijelu Anda nalazi se naizgled beskrajan ponor koji je u površinu zemlju urezala rijeka Colca. Impresivan pogled s ruba ne daje samo pogled na rijeku koja, ispirući pijesak i stijene, tisućljećima produbljuje ovaj veličanstven rascjep, već i na brojne obrađene plodne terase.

Za razliku od sjevernoameričkog Grand Canyona, kanjon Colca nema izrazito vertikalne litice koje se obrušavaju s ruba kanjona. Naprotiv, tu su izrazito pokosite padine koje se obrušavaju s vrhova do rijeke Colca, pokraj kojih su se podignula endemična mjestašca.

Kanjon je dug 160 km i dubok 3300 m. Drugi je po dubini na svijetu, duplo dublji od američkog Grand Canyona.

U ovom dijelu Perua mogu se otkriti i druge nevjerovatne stvari. Ugašeni vulkani nalaze se razbacani po dolini, na mnogim su stijenama urezani geometrijski oblici, sunčevi diskovi, zmije i ljame a priče koje se pričaju u ovim predjelima govore o ljudima sa šiljatim glavama..

Budući da je odsječen od ostatka svijeta, ovaj je dio Anda svoje tajne sačuvao za sebe. Oni koji na kraju ipak dođu ko kanjona rijeke Colce nagrađeni su pogledom od kojeg zastaje dah – procjep u planinama koji izgleda kao da je napravljen jednim potezom noža. Na dnu teče rijeka Colca, koja je za kišnoga razdoblja divlja i mutna. Na vrhu, 3300 iznad rijeke, nalaze se visoke planine čiji se bijeli, snijegom prekriveni vrhovi često izgube u oblacima.

Ipak, već stoljećima ljudi nekako uspijevaju preživjeti u ovim teškim planinama, izrađivajući terase na nižim obroncima kako bi na njima uzgajali žitarice i držali ljame. Ovo područje se smatra najintenzivnijim terasastim terenom na svijetu.

Nekoć davno, njihovi preci doselili su se u ovo područje sa snijegom prekrivenog stožastog vulkana kojeg nazivaju Collaguata. I sebe nazivaju Collague prema toj svetoj planini, a čak su se i oblikovali prema njoj, noseći šiljate šešire i omotavajući dječje glave kako bi poprimile stožast oblik – sve dok španjolski osvajači nisu zabranili taj običaj.

Preko rubova kanjona Colce iz doline se uzdižu stožasta brda, koja većinom na vrhu imaju više manje okrugao krater. Ovaj krajobraz , nalik površini mjeseca, zove se Dolina vulkana, a 86 stožaca, od kojih su neki visoki gotovo 300 metara, ugasli su vulkani. U nekim dijelovima doline duge 64 kilometra, stošci se uzdižu iz polja, dok su na drugim mjestima okruženi gomilama stvrdnute crne lave.

Na golim padinama ove grube zemlje niču biljke s bodljama dugim 1,2 metra. To je biljka Puja, čije se sabljoliko lišće širi iz okruglog debla, a obrubljeno je savinutim kukicama koje odbijaju životinje. Zaklona ovdje ima tako malo da male ptice prkose bodljama i savijaju gnijezda među njezinim lišćem, premda količina malih tjelešaca pokazuje koliko se domova pretvorilo u smrtonosnu klopku. Trupla ptica i drugih životinja hranu su moćnog andskog kondora. No, taj strvinar, koji ima raspon krila 3,2 metra, nije toliko nepovjediv koliko se čini. U planinama su obroci oskudni a budući da se kondori obično razmnožavaju samo ako hrane ima napretak, njihov je opstanak u stalnoj opasnosti.

literatura: sva čuda svijeta

facebook comments: