Koja su najbolja kolica za bebe?

By Svijet Oko NAs
In JESTI LI ZNALI?
Jan 11th, 2015
0 Comments
1375 Views

kolica za bebeIzbor kolica za bebe ne predstavlja uvek lak zadatak, jer treba brižljivo voditi računa o njihovoj praktičnosti, sklopu, godišnjem dobu u kom će Vam biti potrebna, ali i dubini džepa. Kupovina dečjih kolica nije mala investicija, i stoga treba posebno paziti na sve aspekte ove preko potrebne stavke kućnog budžeta kada nam stigne novi član porodice. Zato bi, prilikom biranja kolica za bebe, trebalo razmisliti koje su to njihove karakteristike koje će Vam olakšati šetnje, jer ćete sa ovim bebinim „prevoznim sredstvom“ provoditi najlepše dane ranog detnjstva svog deteta, te bi valjalo rešiti šta je najbolje i za njega i za Vas.

Kolica za bebe sa točkovima koji se rotiraju

Iako će možda na prvi pogled zvučati čudno, istraživanja su pokazala da ovo nije prvo svojstvo kolica za bebe na koje novopečeni roditelji obraćaju pažnju, iako se izdvaja kao jedno od najbitnijih pri izboru dečjih kolica. Bez obzira na to što su u većini brendova mahom zastupljene varijante upravo ovog modela, nekada dezen ili oblik mogu presuditi pri kupovini. Treba, naravno, ipak pre svega razmišljati o svrsishodnosti ovog uređaja – kolica za bebe prvenstveno treba da budu praktična i da Vam olakšaju šetnju i obavljanje svakodnevnih obaveza, a samim tim i kretanje u svim pravcima. Rotirajući točkovi će pri tom biti od velike pomoći, jer nećete morati da okrećete cela kolica ili ih podižete i spuštate, pošto će se ona prilagoditi svakom Vašem pokretu.

Težina kolica

Ukoliko ista nije naznačena na modelu, za težinu kolica za bebe obavezno upitajte prodavca, jer bi trebalo izabrati što lakšu varijantu. Kolica u nekom trenutku morate podići, bilo sa bebom ili sklopljena, a kako će ista predstavljati Vaš svakodnevni „deo prtljaga“, vodite računa da se previše ne opteretite. Idealna preporučena težina je ona do 8 kg.

Podesive ručke kolica za bebe

Danas su mnoga dečja kolica pravljena sa podesivim ručkama, što se pokazalo kao dvostruko pametna ideja. S jedne strane, njihova visina se može podesiti prema maminoj, odnosno tatinoj visini, te varirati i do 20 – 30 cm, a odgovarati i roditeljskim potrebama. Takođe, njihova idealna visina bi trebalo da bude ista kao visina Vašeg struka. Sa druge strane, ova opcija ispunjava i bebine potrebe: ručke se mogu premeštati, te beba može biti okrenuta prema Vama ili ne, u zavisnosti od toga u kom položaju joj smeta svetlost, kako ne bi žmirkala ili krivila glavu na jednu stranu.

Sklopivost kolica za bebe

Mehanizam sklapanja kolica za bebe nije zanemarljiv, jer znamo da mame i tate često moraju balansirati sa detetom u jednoj i kolicima u drugoj ruci, te bi trebalo da isti bude što jednostavniji i brži, sa mogućnošću da se kolica sklope u jednom pokretu. Druga važna karakteristika su dimenzije ovako sklopljenih kolica, koje treba da budu što manje, kako bi bez problema stale u gepek kola ili lift.

Spuštanje naslona

Ovo je stavka o kojoj proizvođači paze sa posebnom brižljivošću, i to s razlogom: da biste ista kolica za bebe mogli da koristite i za šetnju i igru, ali i za dremku svog deteta, kod kuće ili napolju. Tačnije, u zavisnosti od položaja naslona beba može u istim kolicima i sedeti i ležati, što predstavlja veoma zgodan mehanizam ukoliko planirate da ceo dan provedete van kuće.

facebook comments: