Ljekovita biljka – Oštri žednjak

By Svijet Oko NAs
In ZDRAVLJE IZ PRIRODE
May 10th, 2013
0 Comments
5583 Views

Oštri žednjak kao lijek, opis biljke i ljekovito djelovanje.

Godine 1872. izolirani su alkaloidi iz oštrog žednjaka. Istučeni listovi pomiješani s octom liječili su žuljeve. Tako da je ova trajna biljka u obliku busena, koja naraste do 15 cm, s malim, debelim, sočno mesnatim, jajolikim listovima što rastu na puzeći položenim i podignutim stabljikama, postala i službeno ljekovita. Zlatnožutih cvjetova s pet zvjezdastih latica većinom na kratkim stapkama ili sjedeći, na vrhu stabljike, ova je biljka ipak, u svježem stanju cijela otrovna.
Ostale poznate vrste imaju jestive listove: bijeli žednjak (Sedum album), zebrica (Sedum rupestre), bobovnjak (Sedum maximum), bobovac (Sedum Telephium).
Cvate od lipnja do kolovoza. Bez naročitog je mirisa, a paprenog je okusa. Raste po kamenitim tlima, zidovima, stijenama, na kršnim područjima, uz putove i nasipe, pregradne zidove, u poljima… Uzgaja se kao ukrasna biljka u vrtovima i oko kuća.
Sabire se biljka u cvatu i brzo suši na toplome, na umjetnoj temperaturi, jer listovi sadrže mnogo vode. Suhu biljku pohranimo u dobro zatvorenu ambalažu. Ljekoviti sadržaj: Rutin, razni glikozidi, alkaloidi sedine – sedamin – piperidin, resin, rutin, tanin, smole, gume, taninske kiseline, šećer, sluz, vitamin C.
Otrovni dijelovi biljke su zapravo cijela biljka u zrelom razvoju, a jestivi su mladi izdanci i listovi, te gomolj.
Simptomi trovanja su mučnina, povraćanje, bolovi želuca, teško disanje, proljev, omamljenost, grčevi, teškoće pri kretanju itd. Svježa biljka ili sok, ako se jedu u većim količinama, dovode do težih posljedica za zdravlje.
Zapadna pučka medicina rabi oštri žednjak za liječenje: bolesti i oštećenja kože i rana, epilepsije, groznice, katara, malarije, visokog tlaka, žlijezda te protiv raznih nametnika.

Oštri žednjak kao lijek

Oštri žednjak i ljekovito djelovanje:
U narodu je poznato da svježi sok iz listova oštrog žednjaka, papreno pekući, nanesen na površinu kože izaziva crvenilo i jako je nadraži. Zato se rabio za pripremu obloga za kožne bolesti, gdje je bilo potrebno takvo djelovanje (modrice, rane, opekline) jer sok oduzima toplinu, ublažuje bolove i veže tkivo. Za izazivanje povraćanja također se uzima sok ili svježi listovi kao i za izazivanje purgativnog djelovanja uz veliki oprez zbog jakog djelovanja, jer žeče i peče. U literaturi se navodi i liječenje padavice, katara crijeva i želuca te nadoknada C vitamina. Osušena biljka rabi se za liječenje:
– Bolesti crijeva – nametnika i parazita u crijevima (crva), zatvora – konstipacije, polipa i hemeroida.
– Bolesti krvnih žila, kod arterioskleroze, visokog tlaka
– Vodene bolesti
– Bolesti pluća i dišnih putova
– Bolesti jetre i žuči
– Epilepsije

Preporučamo ovu biljku.

facebook comments: