Ljekovitost poriluka – povrće bogato vitaminima

By Svijet Oko NAs
In BILJKE
Mar 20th, 2014
0 Comments
4914 Views

Ljekovita svojstva poriluka – pasji luk kao lijek
Druga imena za poriluk su pasji luk, perasti luk, porijak i purić. Ova biljka je poznata iz pradavnih vremena. Uzgajali su je Egipćani, Rimljani i Grci za hranu, a bila im je poznata i ljekovitost poriluka. Plinije opisuje dane poriluka u starom Rimu kad je Neron jedan dan svakog mjeseca uveo jedenje samo poriluka kako bi dobio što bolji glas. Slijedio ga je čitav Rim te se nikad više poriluka nije pojelo u jednom danu kao tada. U starim zapisima Edde piše: “Sudbina neka te čuva od opasnosti, neka te štiti i u piće stavi poriluk”.
Poriluk ima kopljasto dugačke, plosnate, plavozelene listove koji dosegnu visinu i do 60cm. Ljetne vrste poriluka imaju okrugle, tanke stabljike, finog i nježnog okusa. Podzemni dio je mesnat i debeo, bijele boje. Zimske vrste poriluka kao što su barbantanski i karetan, mogu u polju ostati i preko zime.
Vrijeme cvatnje poriluka je u lipnju i srpnju. On ima poseban miris po luku, a okus mu je aromatično gorak.
Stanište mu je u divljini uz rijeke, putove, livade, a uzgaja se u vrtovima i plantažno. Za branje i preradu se koristi cijela biljka.
Zapadna pučka medicina rabi poriluk kao: antiasmatik, antipiretik, antibakterik, antispazmodik, ekspektorant, diuretik, tonik za liječenje: krvi (kolesterola), prostate, ugriza, grčeva, katara, sekreta, astme, želučanih i crijevnih tegoba, za pojačano izlučivanje tekućine i detoksikant.

Izazovi suvremenog čovjeka kao što je sve jača kemijska agresija na hranu i piće upućuje nas na svakodnevnu preventivu s kojom možemo i sa porilukom spriječiti štetno djelovanje aditiva, konzervansa, boja i metala. Poriluk kao i ostale vrste lukova iz porodice Alliuma ima blaže fitoncidno djelovanje ali omjer njegovih ljekovitih sastojaka u eteričnom ulju (sumpor) djeluju antiseptički, antioksidativno i detoksikacijski te u to svojstvo rabimo u liječenju raznih oboljenja kao i u raznim dijetama kod upalnih procesa u organizmu. Poriluk sadrži i visok postotak sluzi a poznato je da su biljke s visokim sadržajem sluzi najprirodnija sredstva za izbacivanje sekreta iz dišnih organa pa poriluk kao prirodni ekspektorant preporučujem za oboljenja kao što su bronhitis, prehlade, upale dišnih putova i astma. Poriluk je jedan od zaštitnika našeg organizma te se preporučuje u slučajevima dispepsije želuca (poremećaja u probavi), te dispepsije žuči – cholelhiacus (poremećaja u žučnoj vrećici), kod bolesti krvi (masnoće – povišene vrijednosti kolesterola i triglicerida), kao i u poremećajima u probavnom procesu. Poriluk ima veliki značaj u liječenju poradi velike količine sumpora tako da i mali podražaj u probavnim organima pobuđuje izlučivanje probavnih sokova želučanih i crijevnih žlijezda, jetre, žuči, te ujedno spriječava truljenje u crijevima. Pripisujemo mu ljekovito svojstvo jačanje imuniteta, jer svojim ljekovitim djelovanjem štiti i uravnotežuje bitne procese u želucu i crijevima.
Prema nekim autorima to je snažan detoksikant i antioksidant, jer izvrsno pomaže kod autointoksikacije organizma (trovanje organizma vlastitim otrovima). Njegova uloga u pročišćavanju organizma u rano proljeće vrlo je značajna jer čisti tijelo od toksina i obnavlja crijevnu floru ako je nastupio poremećaj preko zimskih mjeseci, njegovo blago laksativno djelovanje koristimo kod kronične konstipacije, poremećaja rada crijeva, kod istjerivanje parazita iz crijeva, kod pijeska u bubregu, mjehuru i žuči, a kurativa s porilukom diuretičnim djelovanjem jamči otklanjanje tih pojava.

Poriluk

Ljekovito djelovanje poriluka:
– Odstranjuje ureu iz krvi, razne štetne tvari, te se rabi kod skleroze krvnih sudova, dijabetesa, bubrežnih tegoba, gihta i reume.
– Mineralne soli, oligo-elementi i vitamini koji se nalaze u poriluku imaju važnu ulogu i u obnovi stanica.
– Znanstvena istraživanja danas dokazuju citotoksično djelovanje poriluka koje se preporučuje u dijetama kod najtežih oboljenja.
– Tiosulfonati rezanjem ili drobljenjem povrća koji djeluju kao prirodni antibiotici, snižavaju krvni tlak i kolesterol, jačaju imunološki sustav te u prevenciji najtežih bolesti.

facebook comments: