Na Korčuli otkrivena keramika iz ledenog doba

By Svijet Oko NAs
In ARHELOGIJA i PALEONTOLOGIJA
Jul 27th, 2012
0 Comments
2366 Views

Ostaci keramike pronađeni u Veloj spilji, koja se nalazi u blizini Vela Luke na Korčuli, dokaz su postojanja dosad nepoznate umjetničke kulture koja je ovdje cvjetala u vrijeme ledenog doba tisućama godina prije nego što je keramika ušla u masovniju uporabu, pokazalo je novo istraživanje britansko-hrvatskog tima znanstvenika, piše T-portal.
36 fragmenata, od kojih su većina odlomljeni dijelovi kipića životinja, dokaz je da je na području Hrvatske postojala pretpovijesna umjetnost tisućama godina prije nego što se u drugim dijelovima svijeta keramika počela uobičajeno koristiti – prije nekih 17.500 godina. Ova keramička umjetnost cvjetala je oko 2.500 godina, a potom je nestala.

Novo istraživanje još je jedan doprinos promjeni spoznaja o počecima lončarstva i keramike. Naime, povjesničari ove tehnologije uglavnom povezuju sa sjedilačkim kulturama ere neolitika koja je počela prije nekih 10.000 godina.

Hrvatski nalazi pokazuju da je priča ipak znatno složenija, odnosno da se proizvodnja keramike u više navrata pojavljivala i nestajala. No čini se da su najraniji uzorci bili više umjetničke nego praktične prirode.

Istraživanja u Veloj spili zajednički provode hrvatski i britanski znanstvenici od 2010. godine. Njihov rad, objavljen ovaj tjedan, pokazao je da, iako postoje i neki raniji keramički predmeti na drugim lokacijama, primjerice u Češkoj, oni međusobno nisu povezani, što znači da su ljudi koji su živjeli u Veloj spilji neovisno otkrili umijeće njihove izrade.

‘Izuzetno je neobično pronaći keramičku umjetnost tako rano u prethistoriji’, rekao je dr. Preston Miracle sa Sveučilišta Cambridgeu i dodao: ‘Čini se da otkriće u Veloj spilji predstavlja prve dokaze paleolitske keramike s kraja posljednjeg ledenog doba te da se ona razvila neovisno o bilo čemu što je postojalo ranije.’

Vela spilja je golema pećina na Korčuli. Nalazi pokazuju da je korištena od vremena paleolitika prije 20-ak tisuća godina sve do brončanog doba prije 3.000 godina. Cijeli članak pročitajte ovdje.

facebook comments: