Elektronika topljiva u vodi

By Svijet Oko NAs
In TEHNOLOGIJA
Sep 30th, 2012
0 Comments
1316 Views

Znanstvenici američke znanstvene organizacije DARPA predstavili su elektroničke sklopove koji se mogu se u potpunosti rastapati u vodi, što znači da bi se jednog dana mogli koristiti i unutar naših tijela u dijagnostičke i terapijske svrhe.

Elektronički sklopovi proizvedeni su od ultratankih slojeva silicija i magnezija “ukapsuliranog” u svilu, a budući da se silicij i magnezij u manjim količinama nalaze u našim tijelima, materijal od kojeg se sklopovi izrađuju u potpunosti je biokompatibilan, što znači da pri korištenju unutar ljudskih tijela neće izazvati bilo kakve negativne popratne pojave.

Pored toga, znanstvenici mogu upravljati trajanjem rastvaranja određivanjem debljine i kristalizacije svile, pa se sklopovi mogu proizvesti tako da traju danima, satima, ili minutama.

” Prozirna elektronika u antimikrobiološkoj terapiji može predstavljati veliki napredak “, kaže Alicia Jackson, voditelj projekta. ” Ograničenost postojećih implantatskih uređaja poput pacemakera i umjetnih zglobova je u lokaliziranim infekcijama. Dodavanje tankog filma na te uređaje koji će mjesta na koja se postavljaju zagrijati i sterilizirati, može uvelike smanjiti nastanak infekcija, čak i kada je prisutna bakterija otporna na antibiotike. U konačnici će to povećati efikasnost mnogih implantata te smanjiti obolijevanje i smrtnost “.

facebook comments: