Novi ciklus Zemlje – Mijenjanje njenog magnetizma

By Svijet Oko NAs
In ZNANOST
Oct 11th, 2012
0 Comments
1736 Views

Znanstvenici shvaćaju da je Zemlja tijekom tisućljeća već mnogo puta obrnula svoj magnetski polaritet, ali još uvijek se ne zna zbog čega dolazi do promjene magnetskih polova u manje ili više pravilnim vremenskim periodima.

Mnogi su teoretičari smaka svijeta pokušali prikazati ovaj prirodni geološki fenomen kao nešto što će dovesti do uništenja Zemlje. Pitanje je da li bi to imalo baš toliko dramatične učinke?

Zemlja ima jezgru i plašt koji se okreću različitim brzinama. Jedan od razloga tomu je to što se jezgra sastoji od željeza i nikla a plašt od silicija i željeza, tj. jezgra i plašt imaju različitu gustoću i sukladno tome se kreću različiti brzinama. Mehanička energija se pretvara u elektro-magnetizam. Budući da je Zemlja oblik elektromagnetnog generatora, nastaje magnetno polje. Jezgra se ne okreće stalno oko iste osi (krivuda) i kako se ne okreće pravilno- dolazi do neusklađenoga kretanja plašta i jezgre te se zbog toga mijenja položaj polova.

I ostali faktori, poput oceanskih struja i magnetskih stijena u Zemljinom vanjskom plaštu, također igraju svoju ulogu.

Znanstvenici tvrde da Zemljino magnetno polje slabi i moglo bi posve nestati za manje od 500 godina, prije nego što dođe do preokretanja polova.

Koje su pojave u svakodnevnom životu moguća posljedica obrtanja polova?
Iz njih možemo vidjeti kako promjena položaja pola za samo nekoliko stupnjeva može promijeniti puno stvari. Kad se polovi pomaknu za više od pet stupnjeva, brojevi avionskih pista se moraju promijeniti kako bi bili u skladu s magnetskim smjerom aviona koji se približava zemlji.

Ptice selice i sva živa biće koja žive u moru kreću se duž magnetskih silnica. Oni imaju u sebi razvijen suptilan način za snalaženje. Sada su njihove navigacijske linije pomaknute tek za nekoliko stupnjeva, no ipak dovoljno da se veliki broj kitova nasuka na obalu pošto ih pomaknute magnetske silnice vode tamo gdje za njih nema života. Ako ih maknemo sa obale i vratimo u more, kitovi će se ponovno ravnati sa istim silnicama te opet vratiti na obalu. Isti slučaj je i sa pticama selicama koje su u Aziji i Sjevernoj Americi potpuno promijenile kretanja.

Možda nam ova pojava može pojasniti suptilne povezanosti živih bića i naše planete.
Zašto su neki ljudi i gotovo sve životinje osjetljivi na potrese čak prije nego što se oni dese. Znanstvenici kažu da oni osjete anomalije u magnetskom polju prije nego što se sve počne događati. Različita mjerenja su pokazale dvije tendencije- povećanje Zemljine frekvencije i smanjenje jačine magnetskog polja. Zemljina frekvencija zvana još Schumannova rezonancija se povećava dramatično. To su otkrili u globalnoj vojnoj komunikaciji koja se razvijala na 7,8 herza za koju se smatralo da je stalna a sada ona iznosi 8,6 herza i dalje raste. Prije teorije o obrtanju polova znanstvenici nisu znali zašto je tomu tako i što učiniti s tom spoznajom. Druga tendencija je smanjenje magnetskog poja. dakle možemo zaključiti kako se Zemljina frekvencija povećava dok se magnetizam smanjuje.

Oslabljeno bi magnetsko polje svakako dovelo do povećane sunčeve radijacije na zemlji (zajedno sa prizorom aurore na nižim visinama) ali ništa što bi bilo smrtonosno. Čak i sa oslabljenim magnetskim poljem zemljina gusta atmosfera nudi zaštitu od nadolazećih sunčevih čestica.

Proteklih desetljeća su određivanja magnetskih polova rađena u stijenama različite starosti širom svijeta. Otkriveni su brojni periodi reversne polarnosti kroz geološku prošlost.
Većina magmatskih stijena sadrži mineral magnetit koji se, kada se temperatura magme ili lave spusti ispod Curiejeve točke, može magnetizirati, a samim time se njegove čestice orjentiraju u smjeru magnetskih silnica ukazujući na tadašnji položaj sjevernog magnetskog pola. Takvi slojevi lave su osobito važni jer se mogla utvrditi njihova apsolutna starost.

Brojni geološki zapisi sugeriraju da se magnetno polje Zemlje okreće svakih 250 tisuća godina, a s obzirom na to da sadašnja polarnost traje oko 800 tisuća godina, već se dogodio poremećaj ciklusa.

Kako bi uz pomoć naprednih računalnih tehnika mogli predvidjeti kako bi se magnetno polje moglo kretati i kojom bi brzinom moglo slabiti, Europska svemirska agencija namjerava u studenom lansirati tri satelita. Projekt pod imenom Swarm poslat će dva satelita u 450 km daleku polarnu orbitu kako bi se izmjerile promjene u magnetnom polju, dok će treći satelit na visini od 530 km promatrati utjecaj sunca.

izvor: centar.hr, wikipedia.hr, reuters.com

facebook comments: