Otkriven glavni krivac za najveće izumiranje vrsta na Zemlji

By Svijet Oko NAs
In ZNANOST
Dec 8th, 2012
0 Comments
1084 Views

Jedan od ključnih uzročnika najvećeg izumiranja u povijesti Zemlje u razdoblju Perma bila je bakterija koja se hranila niklom i stvarala ogromne količine metana, objavili su ovih dana američki znanstvenici.

Prema istraživanju koje je predstavljeno na konferenciji American Geophysical Uniona u San Franciscu, masovno izumiranje, u kojem je prije 250 milijuna godina u samo nekoliko stotina tisuća godina nestala većina morskih organizama, izazvalo je nekoliko faktora, međutim, bakterije su odigrale najvažniju ulogu. Snažne vulkanske aktivnosti u Sibiru oslobodile su nikal u atmosferu, a on je dospio u oceane.

Populacije morskih bakterija koje koriste nikal u svojim metaboličkim procesima doživele su pravu eksploziju i u atmosferu su ispustile ogromne količine metana. Budući da je metan vrlo snažan staklenički plin, atmosfera se zagrijala i izazvala pomor bez presedana.

Tijekom velikog izumiranja nestalo je oko 96 posto morskih i oko 70 posto kopnenih vrsta života. Oporavak života na Zemlji trajao je oko 10 milijuna godina.

Fosilni ostaci pokazuju da su u to vrijeme oceani postali kiseliji dok su se razine kisika u atmosferi i morskoj vodi značajno smanjili. To je pokrenulo polako izumiranje vrsta, a neki kataklizmički događaj poput udara asteroida ili vulkanskih erupcija samo je dovršio posao.

Prema jednoj od teorija metan, koji je obično zarobljen ispod morskog dna, naglo se oslobodio iz oceana i izazvao globalno zagrijavanje apokaliptičkih razmjera.

Ali što je stvarno uzrokovalo emisiju ogromnih količina metana do danas je ostalo nejasno.

Daniel Rotman s Massachusetts Institute of Technology i njegove kolege posumnjali su da bi krivac mogle da budu oceanske bakterije Methanosarcina. Pomoću genetske analize tim je otkrio da su ovi mikroorganizmi prije 251 milijuna godina razvili sposobnost da razgrađuju nikal i proizvode metan. Budući da u svom metaboličkom procesu troše kisik, one su mogle uzrokovati katastrofalan pad njegovih razina u vodi i atmosferi. Ali za nagli procvat ovih bakterija bio je neophodan nikal. Odakle je on stigao? Istraživanja su pokazala da je upravo u to vrijeme u vulkanskim erupcijama golemih razmjera u Sibiru oslobođeno oko 2,7 milijuna kvadratnih metara lave bogate niklom.

“Najveće naslage nikla nalaze se u Sibiru”, rekao je na konferenciji Rotman i dodao: “One su rezultat vulkanskih aktivnosti od prije 252 milijuna godina.”

izvor: 1

facebook comments: