Pametna narukvica- pametan potez za vas i vašu bolju svakodnevicu!

By Svijet Oko NAs
In SCI/TECH
Jun 26th, 2018
0 Comments
1100 Views

Učinite nešto dobro za sebe i svoju svakodnevicu; nabavite jednu od mnogobrojnih pametnih narukvica u ponudi. Pametne narukvice novi su must-have gadget. Bilo da ste aktivni ili rekreativni sportaš, vježbate zbog zdravlja ili pak iz vlastitog gušta; pametna narukvica je nešto što će vam svakako dobro doći. Dapače, nešto što želite imati.

Velika većina pametnih narukvica na popisu mogućnosti između ostalog ima prikaz praćenja zdravlja i tjelesnih aktivnosti te dolaznih poziva i poruka s vaših pametnih telefona. Praćenje zdravlja i tjelesnih aktivnosti obično obuhvaća praćenje broja prijeđenih koraka na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj bazi, izračunavanje utrošenih kalorija, praćenje spavanja i sl.

Kako narukvica zna točan broj vaših koraka, odnosno kako razlikuje položaj ruke prilikom koračanja od mahanja rukom ili pak detektira da se krećete i onda kada imate pametan telefon blizu uha?  Na to pitanje odgovor je najbolje potražiti u osnovnoj konfiguraciji pametne narukvice.

Svaka pametna narukvica ima procesor (za obradu podataka), LED-ice, prijenosni modul za prijenos tih istih podataka na mobilni telefon i G-senzor koji radi u tri osi: X, Y, Z. Spomenuti senzori sada nisu skupi i može se reći da su dobre kvalitete izrade.

Ako želite točnije podatke onda bi svakako trebali odabrati narukvicu sa senzorom otkucaja srca. Ipak, imajte na umu da ti senzori ne daju potpuno točne rezultate. Zato ih treba uzimati s malo rezerve.

Ujedno senzor otkucaja srca omogućava točnije detektiranje pokreta troosnom senzoru. Dakle lakše percipiranje trči li korisnik ili možda šeće, ili pak u datom trenutku spava.

Također za aktivne sportaše preporučuje se kupnja pametne narukvice koja ima barometar. Naime, nije isto hodate li 100 koraka na ravnoj ulici ili ti8h 100 koraka napravite primjerice na uzbrdici.

No, narukvica je samo alat za snimanje vrijednosti, dok je za interpretaciju potreban i kvalitetan algoritam. Neki senzori zbog loše napisanoga algoritma ne razlikuju pokrete gibanja ruke kod hoda od onih prilikom ispijanja kave. Na taj način dobivamo pogrešne informacije, stoga se prije same kupnje treba dobro informirati i razmotriti sve mogućnosti i ponude.

Pametne narukvice uglavnom dolaze s odgovarajućim aplikacijama za mobilne telefone koje omogućuju analizu napretka treninga, usporedbu podataka i postavljane osobnih ciljeva. No, praksa je pokazala da nije baš sve tako bajno. Naime, ukoliko se mobilni telefon nadogradi na novu inačicu sustava ponekad korištenje dosadašnje aplikacije više nije moguće. Zato pri odabiru brenda svakako treba obratiti pozornost nadograđuje li proizvođač aplikacije u skladu s izdanjima operativnih sustava.

Način povezivanja također je bitan element na koji treba obratiti pažnju prije same odluke o kupnji. Bilo bi poželjno odabrati model koji ima bežično povezivanje s kompatibilnim pametnim telefonom za periodično, automatsko ažuriranje podataka, onda kada je telefon u dometu narukvice. Povezivanje USB kabelom s računalom također nije na odmet.

Želite li na narukvici vidjeti neke sofisticirane značajke poput točnog vremena, pročitati razne obavijesti, pratiti svoje podatke treninga u realnom vremenu, bez potrebe za pametnim telefonom, tada je za vas najbolji hibridni proizvod: kombinacija pametnog sata i narukvice. U tu skupinu uređaja spadaju Samsung Galaxy Fit, Fitbit Force, Garmin Vivofit ili LG Lifeband Touch.

 

Nadamo se da smo vam ovim člankom makar malo pomogli u rasvjetljavanju fenomena pametne narukvice. Nije na odemt ponoviti sljedeće; najvažnije je da odaberete onu narukvicu koja je optimalna u odnosu na vaše svakodnevne aktivnosti i potrebe. Ponude svakako ne manjka stoga smo sigurni da vas ukoliko se odlučite na kupnju čekaju slatke muke.

facebook comments: