Pamukkale-prirodno čudo Turske

By Svijet Oko NAs
In ČUDESNA PRIRODA
Mar 7th, 2011
2 Comments
6952 Views

Pamukkale (turski za “Pamučna palača”) je atraktivan prirodni kompleks jedinstvenih mineralnih izvora u jugozapadnoj Turskoj, u blizini grada Denizlija.

Ovo područje se nalazi u dolini rijeke Menderes koje ima umjerenu klimu skoro cijele godine. Dugo je oko 2,000, a široko 600 i visoko oko 160 metara. Tektonsko pomicanje tla u dolini rijeke Menderes je uzrokovalo potrese i izdizanje toplih izvora. (Pamukkale ima 17 izvora u kojima voda ima temperaturu od 35°C do 100°C.) Od njih se voda bogata mineralima prolijeva niz padinu stvarajući taloženjem minerala neobične oblike plitkih terasastih bazena.

U bazenima ispunjenim vodom odražavaju se bijeli okomiti zidovi, stalaktiti vise uz rub čitavog područja poput smrznutih slapova a iza tih tankih stupova nalaze se gomile grimiznih oleandara. Tamne planine obrasle borovom šumom idižu se iza terasa, tvoreći dramatičnu kulisu za bijele padine koje se svjetlucaju pod sunčevim zrakama.

Englez Richard Chandler je 1765. godine opisao ovo blistavo čudo prirode kao: “golemu smrznutu kaskadu, valovite površine, kao da je reč o vodi, koja je zaustavljena ili se u svom toku odjednom skamenila”.

Pamukkale su bile poznate još u antičkim vremenima, u ovom toplim vodama termalnih izvora uživali su i liječili su se Frigijsci, Grci i Rimljani.

Prema jednoj od legendi dovoljno je samo 10 minuta provesti u ovoj vodi (čija temperatura može da dostigne i 35 stupnjeva celzijusa) da bi se podmladili 5 godina.

U blizini su ruševine drevnog grada Hierapolis. Izgrađen u blizini prirodnih vrućih vrela, drevni grad Hierapolis privlačio je veliki broj hodočasnika koji su se došli kupati u ljekovitim vodama i koji su vjerovali da je zbog iznimne ljepote mjesto sveto.

Jedan od najzanimljivih nalaza u gradu ostaci su svetišta posvećenog bogu podzemnog svijeta Plutonu, koji se nalazio uz hram posvećen Apolonu. Stajali su jedan uz drugoga kako bi si međusobno izbrisali božanske svijetle i mračne moći. Kako je iz obližnje špilje izlazio otrovni plin za koji je grčki povjesničar Strabon rekao da može ubiti trenutno bika, Plutonove moći su djelovale zastrašujuće. Tajanstveni dim povezivali su sa zlim duhovima. Danas se zna da taj dim potjeće od vrućeg izvora.

facebook comments: