Pariške katakombe

By Svijet Oko NAs
In ZANIMLJIVOSTI
Aug 16th, 2011
0 Comments
2269 Views

Grad svjetla i romantike, Pariz vješto skriva svoju tamnu stranu – tajni labirint podzemnih tunela koji se protežu na više od 300 kilometara kroz njegovu “utrobu”.

S razvitkom francuskoga glavnoga grada i rastom stanovništva gradska su groblja postala prenapučena, a zbog neodgovarajućih uvjeta pokopa u središtu grada u 17. i 18. stoljeću bilo je mnogo zaraznih bolesti. Zato su gradski oci odlučili da se kosti premjeste u podzemne hodnike – nekadašnje vapnenačke kamenolome.

Kosti mrtvih uredno su poslagane sa obje strane uskih prolaza uz natpis godine smrti, na dubini od 30 metara.
Na ulasku u slavne katakombe stoji i natpis ‘Stani! Carstvo smrti započinje upravo ovdje.’ koji dovoljno govori sam za sebe.

Podzemni tuneli i odaje dugo su predstavljali sigurnosni problem za gradnju u Parizu. Kamenolomi se katkad urušavaju, stvarajući rupu na površini i oštećujući zgrade. Da bi to preduhitrila, vlada je još 1777. osnovala IGC Inspection générale des Carrières (Opća inspekcija kamenoloma) koja ima za cilj promatranje stanja postojećih kamenoloma i sprječavanje kopanja novih. IGC je, međutim, iskopala neke nove tunele za promatranje kako bi sebi omogućila bolji pristup kamenolomima za lakši nadzor, popravke i izrade karte učvršćenih sigurnih tunela.

Početkom 1980-ih javlja se neka vrsta zanosa za neslužbenim obilaskom katakombi. To se osobito vidi u korištenju drugih puteva od onih koji su putokazima obilježeni za službene posjete, korištenjem otvora za kanalizaciju na javnim prometnicama za ulaz, podzemnih ulaza iz raznih podruma, podzemne mreže prometnica itd.

Oni su katafili, ljubitelji podzemnog Pariza.

Katafili su obično mladi ljudi koji bježe od pravila površinskog svijeta. Veterani kažu da je ova pozornica najveći procvat doživela tokom sedamdesetih i osamdesetih godina, kada je parisko buntovništvo dobilo poticaj u razvoju punk kulture. Neki katafili su otkrili da do kamenoloma mogu dospeti prolaskom kroz zaboravljena vrata u podrumima svojih škola, a zatim puzeći dalje kroz tunele pune kostiju. Na mjestima poznatim samo njima, katafili su organizovali evente, izvodili performanse, stvarali umetnička dela, drogirali se. Ispod zemlje vladala je sloboda, čak i anarhija.

U međuvremenu, športska brigada nacionalne policije patrolira katakombama da bi osigurala provođenje zakona donešenog 1955. godine, koji zabranjuje svakoj osobi koja nije prijavljena ovlaštenoj službi ili koja ne koristi obilježene podzemne hodnike, kretanje podzemnim kamenolomima grada Pariza.

facebook comments: