Patlidžan – sorte i ljekovito djelovanje

By Svijet Oko NAs
In ZDRAVLJE IZ PRIRODE
May 9th, 2013
0 Comments
4339 Views

Kako god da zovete patlidžan, Balancan, modri patlidžan, melancan, ovo nadasve zanimljivo i ljekovito bilje uzgajano je u Kini, Indiji i Japanu još prije 3000 godina, odakle je u 13 st. stigao u Europu, a k nama je došao u 16. stoljeću. Patlidžan je jednogodišnja biljka koja naraste do jedan metar, s velikim krpastim listovima i krupnim karakterističnim ljubičastim – modrim cvjetovima. Plod je okrugla, jajolika do krušasta mesnata boba, dužine do 30cm, svijetlo do tamnoljubičaste boje, a ponekad čak i bijele. Meso je zelenkastožuto, sirovo miriše na gljive.
Cvate od svibnja do lipnja. Biljka u rastu je bez naročitog mirisa, a plod je gorkasta okusa. Raste u vrtovima i u plantažnom uzgoju.
Rabi se plod, iz kojeg se može iscijediti sok, a svi zeleni dijelovi biljke su otrovni. U pučkoj medicini rabio se korijen za liječenje astme, a listovi za unutarnja krvarenja, ali zbog mogućnosti trovanja to se više ne prakticira u liječenju.
Sorte patlidžane: Istočna – rano sazrijeva, plodovi su osrednji, a oblik krušast i jajolik; zapadna – sazrijeva kasnije, oblik je isti, plodovi su veći.
Ljekoviti sadržaj: Voda, suhe tvari od 6 do 13%, šećera 2-5%, bjelančevine 0,1-0,4%, biljna ulja 0,4-0,7%; fosfor, kalij, željezo, vitamin C 1,5 do 10mg, vitamin B2, karotin.

patlidžan narezan - slika

Toksičnost: Zeleni dijelovi biljke sadrže otrovni sastojak solanin, koji u većim količinama izaziva teže posljedice.
Zapadna pučka medicina patlidžan rabi za liječenje: masnoća u krvi, katara u želucu i crijevima, jače izlučivanje žuči, te kod trovanja. U Australiji sok patlidžana rabe za liječenje opekotina i raka kože.

Ljekovito djelovanje patlidžana:
Patlidžan kao ‘lijek’ se preporuča za:
– detoksikaciju organizma što je vrlo bitno u oporavku poslije težih oboljenja, a preporuča se slabokrvnim osobama
– razne dijetoterapije, poglavito nakon preležanih težih oboljenja i dugih tretmana antibioticima
– poticanje funkcije žuči i bolji rad jetre
– smanjivanje razine kolesterola u krvi
– za tegobe s mokrenjem i bolesti prostate
– srčanim bolesnicima

Svakako preporučamo ovu zanimljivu biljku.

facebook comments: