Prirodni lijek za upalu osrčja i za jačanje srčanog mišića

By Svijet Oko NAs
In RECEPTI ZA PRIRODNE LIJEKOVE
Jun 4th, 2014
0 Comments
3692 Views

UPALA OSRČJA – Prirodno liječenje
Osrčje obavija srce poput vreće te je posebnim listom usko sraslo sa srčanim mišićem.
Upala osrčja obično je povezana s drugim bolestima koje su nastale prije nje. Najčešće dolazi nakon upale zglobova (reumatiz-ma u zglobovima). 1 zarazne bolesti izazivaju upalu osrčja, a u nekirn slučajevima se i ne zna pravi uzrok i razlog nastanka. Upalu osrčja može pratiti i izljev tekućine u osrčje, koja znatno otežava rad srca. Bol je uglavnom najjača kad bolesnik leži na leđima pa tada diše teže.

Liječenje
Sastav čaja:

50 g stabljike kunice
50 g stabljike potočnjaka
50 g stabljike preslice
50 g stabljike plućnjaka
40 g koprive (više korijena)
30 g stabljike vrijcska — plavoga cvijeta
30 g islandskoga lišaja
30 g listova i cvjetova kantarije muške
20 g hrastove kore (s mlađih grana)
20 g vrbove kore (s n-ilađih grana)
20 g imele bijele
20 g stucana lanenog sjemena
20 g stucana sjemena od divlje djeteline
20 g korijena iđirota
20 g listova kadulje
20 g stabljike ive trave
20 g žila i korijenja lincure
20 g stabljike majčine dušice
20 g samljevena korijcna srčanika
Pripremanje i primjena čaja:
Sve trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine i kuhati poklopljeno 1 minutu. Hladiti po-klopljeno, procijedili u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dcl prije jela i poslije jela. Poslije svih napitaka uzima se srednja žlica rafinira-nog maslinovog ulja.
Uzimati 3 puta dnevno srednju žlicu meda i svježe ocijeđenoga limunovog soka — za svaku priliku posebno pripremiti. To se uzima s vodom u kojoj se nalazi 12 kapi octa od domaćeg crnog vina. Svako jutro umivati se hladnom vodom, osobito vrat, grudi i ispod ruku. Postupak vremenski treba da bude kratak, a nakon toga se brzo istrljati i obući.
Ako se radi o težem stupnju oboljenja i o bolesti u gojaznih Ijudi, opisani čaj potrebno je uzimati još dva puta, i to oko 10 i 16 sati.
U ishrani odbaciti sve što uvjetuje gojaznost, posebno slatkiše i pečenja. Svu hranu, inače, podesiti kao kod bolesti ateroskleroze. Isto i zabrane. U potpunosti izbaciti cigarete i alkohol.

Jačanje srca

Lijek za jačanje srčanog mišića
Pored specifičnog liječenja koje je prikazano uz bolesti srca i osrčja (str. 50), za jačanje srčanog mišića neobično je koristan lijek koji se priprema u vidu tinkture:
10 g listova kadulje
10 g stabljike preslice
10 g cvjetova i listova kunice
10 g listova i cvjetova plućnjaka
10 g listova miloduha
10 g listova i cvjetova vrijeska — plavog cvijeta
10 g usitnjena korijena srčanika
10 g listova i cvjetova timijana
10 g listova i cvjetova majčine dušice
10 g listova bokvice muške
10 g listova bokvice ženske
10 g isjeckanih žila Uncure
10 g listova crvotočine
10 g stabljike komorača
10 g listova omana
10 g stabljike rusomače
10 g žila pirevine
10 g listova limuna

Pripremanje i primjena tinkture:
Sve trave jako usitniti i staviti u staklenu posudu od 4 litre. Na mješavinu naliti 3 litre rakije lozovače jačine 40 do 45 vol.% alkohola, začepiti i ostaviti da stoji 24 sata. Nakon toga tinkturu procijediti u drugu staklenu posudu ili bocu. U preostale trave može se još jednom dodati 3 litre rakije lozovače i ponoviti postu-pak, s time da u drugom postupku staklenka bude začepljena 48 sati. Procijeđena tinktura drži se na tamnom mjestu. Uzima se 3 puta dnevno po 18 do 20 kapi na kocki šećera ili uz srednju žlicu meda.
Osim tinkture, za jačanje srčanog mišića veoma je koristan i lijek koji se priprema od 1/2 litre brezova soka, 1/2 litre rakije lozovače jačine 40 do 45 vol.% alkohola i 3 dcl umjereno priprem-Ijenog čaja od hrastove kore (hrasta lužnjaka). To se dobro izmi-ješa i zatim se doda 1/2 kg meda i svježe iscijeđeni sok od 1 limuna. Ponovo promiješati i uzimati po 4 puta dnevno jednu jušnu žlicu, a nakon toga popiti 1/2 dcl umjereno priprernljenog čaja od mješa-vine jednakih kolićina majčine dušice i imele bijele.

facebook comments: