Prirodno liječenje kronične reumatske bolesti srca

By Svijet Oko NAs
In RECEPTI ZA PRIRODNE LIJEKOVE
Jun 4th, 2014
0 Comments
2049 Views

KRONIČNE REUMATSKE BOLESTI SRCA – PRIRODNI LIJEK
Kronične reumatske bolesti srca mogu slijediti preboljelu reu-matsku groznicu. Od tih bolesti bolesnici boluju nekoliko, pa i desetke godina.

Liječenje
Sastav čaja:

40 g stabljike preslice
40 g listova i cvjetova kunice
40 g stabljike (bez listova) konjogriza
40 g stabljike ivanjskoga cvijeća
40 g stucane smrekove cme bobe
30 g listova vinove loze
30 g listova i cvjetova miloduha
30 g stabljike vrijeska — plavoga cvijeta
30 g stucane smrekove crvene bobe
30 g listova lopoča
30 g cvjetnih vrhova potočnjaka
30 g listova kadulje
20 g stabljike ive trave
20 g stucana žira
20 g šipurike (stucati ili samljeti plodove)
20 g hrastove kore (donje bijele)
20 g hrastovih mladih listova
20 g crvotočine

Srce

Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i zajedno smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava, kuhati poklopljeno 1 minutu i poklopljeno hladiti. Zatim procijediti u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dcl prije i poslije jela. Poslije svih napitaka prije jela, uzima se srednja žlica rafiniranog maslinovog ulja, a nakon napitaka §to se piju poslije jela, uzima se srednja žlica mješavine jednakih koli-čina meda i limunova soka. Za svaku priliku to se posebno priprema. Boluje li bolesnik od šećeme bolesti, umjesto meda treba da uzima maslinovo ulje.
Obavezno grijati čitavo tijelo, a posebno vrat i zglobove. Sve ostalo kao i za liječenje akutne reumatske groznice (str. 49).
Kao dopunsko liječenje uzima se 4 puta dnevno po 1 srednja žlica napitka koji se priprema tako da se u 3 dcl umjereno pripremIjenog čaja od kupinovih i maslinovih listova, ili šepurike stavi:
40 g samljevene šipurike
40 g limunova soka
40 g meda 1 žlica rakije lozovače
Mješavina se promiješa i stavi poklopljena na vatru. Cim provri, skida se s vatre i hladi poklopljeno. Hladno procijediti u tamnu bocu i čuvati na hladnom i tamnom mjestu jer je mješavina sklona kvarenju.
Osim toga, potrebno je 2 puta dnevno piti po 1 dcl limunade koja se priprema od prokuhane i ohlađene vode i svježe ocijeđena linnmovog soka i listića ružmarina. Limunada se priprema dan prije upotrebe tako da se na 2 dcl prokuhane vode doda nepuna žlica meda i 12 sitno iskidanih listića ružmarina te sok od 1 lununa iz kojega središnjeg dijela se prethodno izreže kriška koja će poslu-žiti kao poklopac. Prije nzimanja limunade, tj. slijedećeg dana, kriška-poklopac se iscijedi, ružmarin izbaci i pije se, kao što je rečeno, ujutro i navečer po 1 dcl. Inače, krišku-poklopac treba postaviti na ružmarin.

facebook comments: