Prva solarna elektrana koja radi noću

By Svijet Oko NAs
In ZANIMLJIVOSTI
Oct 15th, 2011
0 Comments
1502 Views

Španjolska tvrtka Torresol Energy sagradila je pokraj Seville, Gemasolar, prvu solarnu elektranu koja proizvodi električnu energiju i po noći.

Gemasolar je solarna elektrana snage 19,9 MW koja ima polje heliostata ili zrcala koja fokusiraju sunčevu energiju na središnji toranj. Energija se pohranjuje u otopljenoj soli te se energija akumulira i koristi tijekom noćnih sati za proizvodnju električne energije.

Solarna elektrana kapaciteta 19,9 MW, ima središnji toranj visok 140 metara, koji prikuplja Sunčevu energiju pomoću 2650 heliostata ili zrcala raspoređenih oko tornja koja fokusiraju sunčevu energiju na središnji toranj. Prikupljena sunčeve energija služi za zagrijavanje vode do pare koja pokreće električni generator.

Jedinstven sustav skladištenja topline djeluje kao divovska toplinska baterija. Akumulirana toplina tokom cijelog dana pohranjuje se u spremišta s otopljenom soli čiji je sastavni element natrij – metal velike energetske gustoće koja, kada nema sunčevog zračenja, omogućava oslobađanje topline za proizvodnju pare tijekom 15 sati. Zahvaljujuči sustavu pohranjivanja topline, Gemasolar će moći raditi najmanje 270 dana godišnje, što je tri puta više od sličnih postrojenja i proizvodit će 110 GWh godišnje, što je dovoljno za 25.000 kućanstava, a time će se emisija CO₂ smanjiti za 30.000 tona.

facebook comments: