Rijetko otkriće u Dolini kraljeva-otkrivena je grobnica u kojoj je sahranjena žena koja nije pripadala starim egipatskim dinastijama.

By Svijet Oko NAs
In ARHELOGIJA i PALEONTOLOGIJA
Jan 16th, 2012
0 Comments
2540 Views

U egipatskoj Dolini kraljeva otkrivena je grobnica, stara oko 1.100 godina, u kojoj je sahranjena žena koja nije pripadala starim egipatskim dinastijama.

Elena Polin-Grot sa sveučilišta u Baselu, koja je nadležna za iskopavanja na toj lokaciji, objasnila je da je grob otkriven slučajno.

“Nismo tražili nove grobnice, već je taj grob bio blizu jednom koji je otkriven prije 100 godina”, rekla je Elena. Dodaje da grobnica nije originalno bila namjenjena toj ženi, već je ona u njemu sahranjena 400 godina nakon prvobitne sahrane.

Arheolozi su na osnovu različitih predmeta pronađenih u grobnici utvrdili da je ta žena pjevala u hramu Karnak, a kovčeg u kojem je tijelo pronađeno pripadao je kćerki jednog svećenika iz vremena 22. egipatske dinastije (između 945. i 721. godine prije nove ere)..

U vrijeme smrti te pjevačice, Egiptom su vladali libijski kraljevi, ali su neovisnost tada imali svećenici koji su vladali Tebom i koristili svoj autoritet da sahranjuju članove svojih porodica na kraljevskom groblju, objasnio je Boraik iz Ministarstva za starine u Luxoru.

facebook comments: