Sveti Stefan (Crnogorska obala)

By Svijet Oko NAs
In PUTOVANJA
Jun 26th, 2018
0 Comments
1292 Views

Hotelski kompleks Sveti Stefan, smješten na istoimenom otoku, predstavlja jedinstveni simbol crnogorske obale. Jedno je od najluksuznijih ljetovališta na jadranskom moru, te svakako najluksuznije ljetovalište Crne Gore.  Nekadašnje ribarsko naselje sagrađeno je u 15. stoljeću zahvaljujući starosjediocima- plemenu Paštrovići. Blago koje su zaplijenili s turskih galija iskoristili su za izgradnju svojih domova. Ovo utvrđeno naselje ime je dobilo po crkvi Svetog Stefana. Zbog svog pogodnog položaja Sveti Stefan bio je trgovački i prometni centar Paštrovića.Mjesto je počelo gubiti značaj krajem 19. stoljeća, kada se stanovništvo počelo iseljavati. Sredinom 20. stoljeća donesena je odluka da se kuće na Svetom Stefanu preurede i prilagode potrebama turizma. Tako je nastao luksuzni grad-hotel Sveti Stefan. Fasade kuća, zidovi, krovovi, ulice zadržali su originalni oblik, a unutrašnjost kuća odiše impozantnom hotelskom udobnošću.

Otok je prevlakom povezan s kopnom. Spomenuta prevlaka dijeli obalu Svetog Stefana na dvije pješčane plaže – privatnu hotelsku i javnu. Do 90-ih godina 20. stoljeća Sveti Stefan je ugostio brojne slave ličnosti, kao što su Sophia Loren, Kirk Douglas, Claudia Schiffer, Sylvester Stallone, članovi engleske kraljevske obitelji i mnoge druge.

Danas je Sveti Stefan dio luksuznog Aman Resorts hotelskog lanca. Ukoliko želite provesti miran i opuštajući odmor na jedinstvenom otoku, morat ćete izdvojiti popriličnu svotu novca. Međutim, na kopnu ispred otoka nudi Vam se veliki izbor privatnog smještaja, odakle možete uživati u pogledu na čarobni Sveti Stefan.

Ukoliko ste smješteni na kopnu, možete se kupati na plaži lijevo od netom spomenute prevlake, dok je ona na desnoj strani rezervirana za goste hotela. Također, možete prošetati šetnicom do susjedne Kraljeve plaže, na kojoj je smještena vila Miločer, nekadašnji ljetnikovac dinastije Karađorđević.

To je mala plaža, duga oko 200 metara, s čempresima i maslinama u zaleđu, smještena ispred ljetne rezidencije kralja Nikole, koja je dobila ime po tome što je bila omiljeno ljetovalište netom spomenute obitelji Karađorđević. Šetnju možete nastaviti kroz borove šume do plaže Pržno.

Za one koji vole planinarenje, planine iznad Svetog Stefana idealno su područje, koje jamči prelijep pogled na more, plaže i naselja duž Budvanske rivijere. Uvijek možete napraviti pauzu u manastirima Paštrovića, skrivenim u šumama, gdje ćete odmoriti tijelo i dušu.

Neki od manastira koje ne smijete zaobići su:

– Praskvica, sagrađen u 11.stoljeću, ime je dobio po lokalnom nazivu za breskvu, jer voda s obližnjeg izvora ima miris breskve. Posjetite ovaj manastir i dopustite prirodi i miru koji okružuje spomenuto zdanje da i vas opiju svojom ljepotom.
-Duljevo, sagrađen u Srednjem vijeku, te u njemu monarhinje same proizvode čajeve, sapun od kozjeg mlijeka, kreme za lice od lavande, nevena… Posjetite Duljevo i kupite neki od ručno rađenih kozmetičkih proizvoda, ili pak čaj od domaćih trava, sigurni smo da nećete požaliti.

– Reževići, manastir koji je preživio burnu povijest. U njemu se uzgaja maslinovo ulje, vino i med, koje možete kupiti u suvenirnici na ulazu u manastir. Još jedan manastir koji obiluje domaćim proizvodima. Kušajte domaći med ili maslinovo ulje, tko zna možda poželite nešto i ponijeti sa sobom.

Važno je također napomenuti kako je gradski prijevoz je iznimno dobro organiziran, te stoga vrlo lako možete doći do Budve ili pak Petrovca.

facebook comments: