Ugasli vulkan u Hrvatskom zagorju-Gaveznica

By Svijet Oko NAs
In UPOZNAJ HRVATSKU
Jul 8th, 2012
0 Comments
3735 Views

Područje Kamenog vrha (Gaveznice) u Lepoglavi predstavlja jedini sačuvani fosilni vulkan koji je nastao prije približno 22 milijuna godina. Razlog zbog kojeg se ovaj vulkan naziva fosilni je u tome što je on ubrzo nakon svog postanka bio prekriven mlađim sedimentima, a na površinu je ponovo dospio u gornjem pliocenu (približno prije 2 milijuna godina).

Područje na kojem se nalazi ostatak vulkanskog dimnjaka izgrađeno je od magmatske stijene andezit, a vulkanska breća i tuf (stvrdnuti vulkanski pepeo) koje je vulkan izbacio u vrijeme dok je bio aktivan, svjedoci su nekadašnje vulkanske aktivnosti. Sačuvani fosilni vulkan zaštićeni je geološki spomenik prirode od 1998. godine. Fosilni vulkan nalazi se uz cestu koja iz Lepoglave vodi prema Golubovcu, na obroncima planine Ivanščice.

Nekadašnji brežuljak Kameni vrh (373 m) danas je ogromna rupa napuštenog kamenoloma Gaveznica, što izgledom podsjeća na grotlo nekadašnjeg vulkana. Tu su lepoglavski zatvorenici gotovo pola stoljeća (1923. – 1967.) vadili vulkansku stijenu hiperstenski andezit, vrlo čvrstu i pogodnu za cestovne podloge.

Ovo područje je poznato i kao prvo otkriveno nalazište ahata u Hrvatskoj. Pretpostavlja se da su ga u srednjem vijeku poznavali pavlini, a neki dokazi ukazuju da se je on možda upotrebljavao i mnogo ranije. Čini se da su ga poznavali i praljudi iz kamenog doba jer su u špilji Viniji i Velikoj pečini na Ravnoj gori pronađeni su kameni nožići, strugala, kamene sjekire i drugi alati, a u Vindiji su pronađeni i ručni klinovi iz zelenog tufa.

izvor: lepoglava-info.hr

facebook comments: