Yehliu, čudesne stijene na obali Istočnoga kineskog mora

By Svijet Oko NAs
In ČUDESNA PRIRODA
Dec 28th, 2012
0 Comments
1512 Views

8097410

Yehliu je rt na sjevernoj obali Tajvana u gradu Wanli, poznat po svom nevjerovatnom geološkom krajoliku. Jedinstvene stijene, zbog kojih je i stekao svoju svjetsku slavu, koncentrirane su na području zvanom Yehliu geopark – 1.700 metara dugom poluotoku. Stijene u obliku tuljana, gljiva, svijeća, divovskih cipela, razbacane su posvuda.

Yehliu je rt nastao tektonskim izdizanjem iz mora prije 25 milijuna godina.
Neobične formacije s dna mora odjednom su ostale izložene kiši, suncu i valovima koje su izrezbarile doista nevjerojatne kamene oblike.

Većina ovih stijena imaju i svoja imena, koja su dobila po svom neobičnom izgledu. Najpoznatija je “Kraljičina glava”, kultna ikona Tajvana i neslužbeni simbol grada Wanli.

Iako se stijene čine vrlo grube i divlje, zapravo su vrlo krhke. Budući da je park otvoren za javnost i turizam, mnoge od stijena su oštećene usljed sve većeg broja izletnika. Parkovska administracija je stoga zatvorila zaštićeno područje uz rub obale kako bi se očuvalo ovo prirodno čudo, ali i osigurala sigurnost posjetitelja.

Gljivasti kameni reljefni oblici nastaju jačom erozijom nižih (prizemnih) dijelova stijena koji su manje otporni na vremenske uvjete.
Takvi oblici se ruše kad im se osnovica jako suzi, te tada ponovo pri tlu bivaju izloženi eroziji.

facebook comments: