Home » SVIJET PRIRODE » ČUDESNA PRIRODA » Chapada dos Veadeiros – neodoljiva ljepota nadomak Brasilie

Chapada dos Veadeiros – neodoljiva ljepota nadomak Brasilie

Chapada dos Guimarães je zanimljivo odredište koje kombinira eko-turizam sa kulturološki – arheloškim znamenitostima koji dokazuju da je život na ovom području postojao i prije više od 45 000 godina.

Smješten na najstarijem geološkom dijelu kontinenta koji je formiran prije 1.8 miljarde godina, Chapada dos Veadeiros, je jedan od najljepših i najraznolikijih tropskih ekosustava u Južnoj Americi.
Raskošni krajolici obiluju spektakularnim slapovima, neobičnih geološkim formacijama, te raznovrsnom florom i faunom.

Za ljubitelje prirode, neodoljivi istoimeni Nacionalni park Chapada dos Guimarães je mjesto izuzetne ljepote koje svakako treba posjetiti.

Nacionalni park se nalazi u sjevernom dijelu Goiás-a, jedne od 26 brazilskih država (230 km od Brasilie) i zauzima samo mali dio Chapade, šireći se na površini od 65.515 ha (655 četvornih kilometara).

Osim nacionalnog parka, postoje i druge atrakcije. Smještena u Chapadi, 38 km od Alto Paraíso de Goias, Vale da Lua (Dolina Mjeseca) je vodom erodirana formacija stijena s prirodnim bazenima, vodenim toboganima i kaskadama smještenima u brazilskim cerrado šumama. Ove stijena pripadaju među najstarije formacije stijena na planeti.

300 km od Alto Paraiso nalazi se jedno od najljepših speoloških mjesta na svijetu s više od 200 rijetkih i očuvanih vapnenačkih špilja od kojih su mnoge neistražene.
Jednom godišnje, 6. kolovoza stanovnici tog područja slave Festa do Bom Jesus da Lapa. Žene odjevene u bijelo sudjeluju u procesiji. Nakon procesije slijedi paljenje zavjetne svijeće i bacanje cvijeća u veliko podzemno jezero.

Možda najbolje istražena špilja je Gruta Terra Ronca, koja se prostire na više od 5 kilometara. Brojne galerije sadrže veličanstvene stalagmite i stalaktite, kao i neke osjetljive i rijetke špiljske ukrase. U jednoj galeriji postoji otvor u stropu koji omogućuje dovoljno sunčeve svjetlosti za rast nekoliko malih palmi.

Prema NASA-i, visoke visoravni chapade kada se promatraju iz svemira su nasvijetlija točka vidljiva na Zemlji.
Razlog tome su velike količine kvarcnog kristala prisutnog u tlu koji uzrokuje refleksiju sunčevih zraka.

Međutim, vidovnjaci tvrde da svjetlost dolazi od nevjerovatne energije i čarobne snage koja je prisutna ovdje.
Priče o letećim tanjurima i izvanzemaljcima su svakodnevnica.

Stoga, Alto Paraiso, smješten u susjedstvu nacionalnog parka privlači mnoge sljedbenike misticizma i spiritualizma. U gradu se nalazi više od 40 raznih filozofskih i vjerskih skupina pa mještani vole zvati Alto Paraiso glavnim gradom Brazila trećeg tisućljeća.

Bitcoin
Bitcoin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*