Jezero Eyre-najniža točka Australije

By Svijet Oko NAs
In ČUDESNA PRIRODA
Sep 21st, 2011
0 Comments
2729 Views

Unatoč svome imenu, jezero Eyre jedva da je jezero. Riječ je, zapravo o dva golema plitka udubljenja u pustoj unutrašnjosti Australije. Njihovo dno prekriveno solju najveći dio godine je suho, a obrub od debelih skorenih minerala drži se na obali poput mraza.Jezero Eyre nalazi se na najnižij točki u Australiji. Njegovo dno se nalazi 15 metara ispod razine mora. Njegova dva jezera ukupno pokrivaju 9600 četvornih kilometara. Povezuje ih kanal dugačak 15 km. Kad pada kiša, voda iz udaljenih planina utječe u suha riječna korita. Najveći dio vode ispari ili procuri kroz pijesak no ako je kiša dovoljno jako padala, određeni dio vode može se probiti do jezera Eyre.

Kad voda stigne do jezera, ono eksplodira obiljem života. Ubrzo stižu i ptice a neke od njih dolaze iz posve drugog dijela Australije. Kad se tok vode zaustavi, jezero brzo hlapi zbog velike vrućine i postaje jako slano.
Sad je vrijeme od presudne važnosti. Tek izlegli ptići moraju narasti i naučiti letjeti prije nego što se jezero isuši, jer budući da je hrane i vode sve manje, ptice moraju otoći a ptice koje ne mogu letjeti ostavljaju za sobom. Jezero se na kraju ponovo pretvori u tvrdu koru od soli koja pokriva vlažno blato. Vrelo sunce može blato pretvoriti u tvrdo glineno tlo.

Vrlo rijetko obilne kiše padaju dva ljeta za redom pa Eyre postaje vodena površina svakih osam – deset godina.
Prvog ljeta kiša natopi tlo pa se drugog ljeta manje vode upije u tlo na putu s planina prema jezeru.

facebook comments: