Kapadokijski stošci

By Svijet Oko NAs
In ČUDESNA PRIRODA
Aug 20th, 2011
0 Comments
1506 Views

Sve do 20. stoljeća naziv Kapadokija nije mnogo značio stanovnicima zapadnoga svijeta. No, danas je taj dio središnje Turske oko vosoravni Urgup i Goreme, putnicima iz cijeloga svijeta poznat po svome zapanjujućem krajobrazu. U najčudnijem bajkovitom krajoliku kameni stošci i piramide uzdižu se iz golih ravnica. Neki se pravilno sužavaju prema vrhu, koji se nalazi na visini od 50 metara. Drugi su krševiti i nepravilni.

Čarobna boja predjela ovdašnje ozračje čini još nestvarnijim. Čitavom bajkovitom ozračju pidonose i ploče ili kugle od tamnijega kamenakoje stoje povrh stožaca i stijena. Neke zbog toga izgledaju kao neobične gljive.
Na nekim su mjestima stošci i stijene razbacani po koritu doline, dok na drugim mjestima stošci stoje u nizovima.

Neprirodne kamene skulpture u Kapadokiji nalaze se na visoravni kojom dominira ugasli vulkan Erciyas Dagi. Ta planina visoka 3916 m bila je izvor materijala od kojega su sazdani stošci. Prije više milijuna godina erupcija vulkana izbacila je pepeo koji se prostro po širem području. Pepeo se ohladio i stvrdnuo, i tako je nastao debeli sloj tufe, bijele stijene koja je dovoljno meka da ju se može oblikovati nožem. Otad je tufa bila izložena stalnim udarima kiše, snijega i vjetra. Potoci kišnice izdubili su krivudave doline i gudure a između dolina ostala su stožasta brda i drugi oblici stijena.

Erupcije vulkana stvorile su nekoliko slojeva tufe tako da su tvrđe stijene uglavnom tamnije boje. Kako su se kroz te slojeve urezivali klanci, preostali komadi tvrde tamne tufe ostali su stajati na vrhu pojedinih stožaca i štititi mekšu tufu ispod sebe, stvorivši tako bizarne oblike.

Kao da ovaj krajolik sam po sebi nije dovoljno nevjerovatam u stožastim brdima i liticama na stranama doline urezana su vrata i prozori.

Sve do 20. stoljeća ljudi su stanovali u prostorijama izdubljenim u stošcima i liticama. Špilje isklesane u kapadokijskim stošcima služile su kao udobne kuće ali i kao zaštita od brojnih osvajača koji su prolazili tim područjem. U njima je temperatura tijekom cijele godine ostajala gotovo jednaka, štiteći stanovnike od ljetne vrućine i zimske hladnoće.

Vjerovatno su Kapadočani došli na ideju izdubljivanja stožaca i litica još prije 4000 g. prije Krista kad su proširivali prirodne špilje i počeli probijati meku stijenu. Oko 2000. prije Krista s istoka su dolazili valovo Hetita. Moguće je da su se u to doba stanovnici špilja počeli ukopavati dublje u zemlju i iskopavati podzemna skloništa koja su se poslije pretvorila u goleme podzemne gradove.

U Uchisaru je u labirintu prostorija urezanih u golemu stijenu moglo živjeti tisuću ljudi. Procjenjuje se da je u gradu Derinkuyu živjelo 20 000 ljudi, a da su se njihove nastambe nalazile na 20 razina. Grad se sastojao od prostorija za stanovanje, zajedničkih kuhinja i otvora za ventilaciju i vodu. U slučaju opasnosti do ulaza u tunele mogle su se dokuturati velike okrugle ploče i tako potpuno zatvoriti grad.

facebook comments: