Planine Wuyi

By Svijet Oko NAs
In ČUDESNA PRIRODA
May 28th, 2011
0 Comments
1666 Views

Planine Wuyi su planinski lanac koji se nalazi u prefekturi Nanping , na sjevernoj granici Fujian provincije s Jiangxi Provincijom, Kina. Planine pokrivaju površinu od preko 500 km gdje je skriven bogati svijet prožet bogatstvima prirodnih ljepota i kulturnih interesa. Planine su bile važno središte taoizma i kasnije budizma.

Krajolik sačinjavaju strme litice stijena, duboke doline sa vijugavim smaragdno zelenim rijekama i potocima te mnogobrojnim špiljama. Vrhovi u zapadnom dijelu planine Wuyi obično se sastoje od vulkanskih ili plutonskih stijena, dok su vrhovi i brda u istočnom području sastavljene od crvenog pješčenjaka sa vrlo strmim padinama, ali ravnih vrhova. Prosječna visina vrhova je preko 1.000 metara nadmorske visine dok je najviši vrh u području Mount Huanggang na 2.158 metara.

U okolici planine se proizvodi brojne vrste čaja a daleko najpoznatiji je Da Hongpao čaj čiji poseban ukus se sastoji od cvjetnog i kamenog mirisa. Engleski naziv za Da Hongpao čaj je Big Red Robe. Prema legendi, čaj je dobio ime po neobičnom carevom daru. Tijekom dinastije Ming, careva je majka bila teško bolesna. Uzimajući čaj bolje se osjećala i ubrzo je bila izliječena. U znak zahvalnosti prema stablu, poslao je velike količine rijetke crvene tkanine za pokrivanje stabla tijekom zime kako bi ga osigurao od hladnoće. Mještani su od tada počeli nazivati ​​stablo Big Red Robe Tea.

Tri izvorna grmlja rastu na stijeni na planini već tisuću godina. Ova stabla i dalje proizvode lišće i svake godine od listova se radi vjerojatno najskuplji čaj na svijetu. Godišnje se iz grmova dobiva manje od jednog kilograma čaja, od kojih dio zadržava kineska vlada za visoke uzvanike a dio se prodaje na dražbi. Cijena na dražbi doseže i nekoliko milijuna dolara za kilogram.
Dahongpao čaj dostupan na tržištu čaj je od biljke koja je klonirana iz originalne “Dahongpao” biljke.

Ugodna klima sa dovoljno oborina i umjerenim temperaturama je idealno stanište biljaka i životinja što uključuje i mnoge rijetke i neobične vrste. Ukupno, oko 5000 životinjskih vrsta su prijavljena za to područje. 475 od tih vrsta su kralježnjaci (71 vrsta sisavaca, 256 vrsta ptica, 73 vrsta gmazova, 35 vrsta vodozemaca i 40 vrsta riba).

Mnogi književnici bili su fascinirani raskošom krajolika Wuyi planine. Zhu Xi poznati kineski filozof, vodeći predstavnik novo-konfucijske škole u vrijeme dinastije Sung i koga je Časopis “Life” postavio na 45. mjesto u popisu najvažnijih osoba u posljednjih 1000 godina uputio se sa 14 godina u planine i tamo ostao do svoje smrti. Njegove “Četiri knjige” o konfucionizmu nisu prepoznate u njegovo vrijeme, a kasnije su postale vrlo cijenjene i klasična literatura. Proučavao je ključne pojmove kineske filozofije: qi (vitalnu energiju koja struji tijelom i okolišem) i li (moral). Mnogi pjesnici su također pronašli inspiraciju u netaknutoj prirodi. Danas, ostaci starih gradova, sela, još uvijek se mogu vidjeti oko planine.

Planina Wuyi smatra se prvom lokacijom na kojoj su nastali viseći ljesovi, između 1027. – 777. godine prije naše ere i za vrijeme dinastije Zhou. Tijela su se polagala u čamce koji su poslužili kao ljesovi.
Ljesovi su se postavljali što više kako bi bili bliži bogu i udaljeniji od zemaljskog života.

Od 1999 godine, Wuyi se nalazi u UNESCO-ov popisu svjetske kulturne baštine.

facebook comments: