Te Waikoropupū izvori pitke vode

By Svijet Oko NAs
In ČUDESNA PRIRODA
Jun 11th, 2011
0 Comments
1960 Views

Te Waikoropupū Springs ili Pupu Springs su najveći izvori pitke vode u Novom Zelandu i jedni od rijetkih mjesta na Zemlji sa kristalno čistom vodom u obilnim količinama.

Godine 1993, podvodni testovi Nacionalnog instituta za vodu i atmosferu (NIWA) pokazali su podvodnu vidljivost izvora od 63 metara!. To je vrlo blizu optički čiste vode, (jedino mjesto s bistrijom vodom nalazi se samo u Weddellovom moru na Antartici.). Čistoća vode je rezultat prirodnog filtriranja.

Zahvaljujući velikom sustavom spilja, oborine na visoravnima Tākake te podvodna istjecanja Takake rijeke pronalaze put do izvora kroz mnoge podzemne tokove.
Procjenjuje se da voda putuje tri do četiri godine kroz sustav kako bi izbila na površinu.

Neki izvori dotoka vode su poznati kao ‘dancing sands’ koji za ronioce koji imaju dozvolu za ronjenje predstavlja vrhunac podvodnih razgledavanja. Voda tjerana iz nekih od dotoka “nosi” pijesak koji se nalazi na dnu bazena prema površini.

Protok vode nije konstantan, već varira od 7 kubnih metara u sekundi tijekom suše do najviše 21 kubičnih metara po sekundi. Količine pitke vode su dovoljne za opskrbu grada poput Bostona.

Voda iz glavnog izvora je konstanta hladna, temperature 11,7 ° C.

facebook comments: