Yakushima-bujna vegetacija Japana

By Svijet Oko NAs
In ČUDESNA PRIRODA
Apr 20th, 2011
0 Comments
1551 Views

Mali planinski otok Yakushima oduševljava posjetitelje prekrasnom vegetacijom u rasponu od suptropske na razini mora, do subarktičke na planinskim vrhovima.

Zahvaljujući obilnim kišama (od 4.000 do 10.000 mm padalina godišnje) Yakushima pokazuje bogatu floru sa oko 1.900 vrsta i podvrsta, uključujući i drevne primjeraka japanskog cedra.

Ovo drevno drvo može živjeti i preko 1.000 godina na stabilnim klimatskim lokalitetima otoka: primjerci mlađi od 1000 godina poznat su kao ‘Kosugi’, stariji primjerci koji mogu doseći i 3.000 godina poznati su kao “Yakusugi” i nalaze se na 600 m i 1800 m nadmorske visine.

Najveće i najstarije među njima, poznatije kao Jomon Sugi pretpostavlja se da je oko 7000 godina staro.

Zemljište Yakushime se uglavnom sastoji od granita i površina zemljišta je vrlo tanka. Dakle, cedar ne može apsorbirati dovoljno hranjivih elemenata. Zbog tog razloga i puno kiše, cedar čuva puno smole što ga čini dugovječnim.

Osim fascinantnih šuma možete uživati ​​u manjim slapovima i tropskim vrtovima po cijelom području. Područje je također dom ugrožene zelene i bukvan kornjače,
Flora je vrlo raznolika za tako mali otok. Od više od 1900 vrsta i podvrsta, 94 vrsta su endemi, uglavnom koncentrirani u središnjem djelu planina. Osebujna karakteristika vegetacije je bujnost epifita, osobito na višim predjelima.

2002 godine pokrenut je projekt “Yakushima Clean Energy Partners” (Y-CEP). Cilj projekta je razviti i koristiti samo obnovljivu, čistu energiju.

facebook comments: