Bijela vrba – ljekovita biljka

By Svijet Oko NAs
In BILJKE
May 25th, 2013
0 Comments
4376 Views

U narodu vrba se smatra biljkom koja može štititi od zla. U tu svrhu, za tjeranje zlih sila oko kuće, radile su se vrbove metle. Vrba je korištena i za lunarne, tj mjesečeve magije. Tamo gdje raste vrba, znalo se odavno, sigurno ima podzemnih voda. Vrba je važila kao vrlo cijenjen lijek pa su ga koristili i preporučivali Teofrast, Dioskurid i Galen, za liječenje upalnih procesa i protiv krvarenja. U kineskoj medicini također je popularan lijek, a spominje se i u egipatskim medicinskim spisima. Vrba je dvodomno listopadno veliko drvo koje naraste i do 30 metara visine, na obalama potoka i u gajevima. Razvija prašnike i tučkove cvjetove u macama. Listovi su joj dugi, suličasti, dlakavi i s obje strane svilenkasi (prilegle srebrnaste dlake). Korijen joj je razgranat. Cvate od ožujka do travnja. Bez posebnog je mirisa, a okus kore drveta je trpak, odnosno steže.
S grana stabla starog 2-3 godine u rano proljeće režemo koru tako da je spiralno ili na drugi način gulimo. Koru usitnimo i sušimo na toplom mjestu – može u sušioniku, na suncu ili u blizini peći. Osušeno koru usitnimo za pripremu čaja, ekstrakta ili tinkture, a možemo je i mljeti za dobivanje praška. U proljeće sakupljamo lisne pupoljke još neotvorene, te ih sušimo na toplom i zračnom mjestu. Svježe pupoljke rabimo za pripremu čaj ili tinkture. U narodu se mace sakupljaju za liječenje plućnih oboljenja.

Ova biljka sadrži vosak, gumu, smolu, masnoće, kiseline, treslovinu, fenilglikozide, salicilate, salicine, salikortine, tremulacine, salicilni alkohol saligenin.
Najpoznatiji sastojak kore vrbe ke salicin (prirodni aspirin). On se u organizmu transformira u salicilnu kiselinu, koja u određenoj dozi postaje ljekovita, ali u pojačanim dozama može izazvati neželjene posljedice poput proljeva, gastritisa, mučnine, krvarenje kao i kod uzimanja velike količine aspirina. Prednost uzimanja prirodnog lijeka je velika jer ne dovodi do neželjenih nuspojava, jer se uzima u manjim koncentracijama i u količinama raspoređenima preko cijelog dana. Najviše salicina sadrži kora crvene vrbe S. Purpurea, Salix Fragilis te Populus nigra – crna topola.

Bijela vrba

Ljekovito djelovanje bjele vrbe:
U pučkoj medicini kora vrbe je poznata kao sredstvo:
– protiv malarije, visokih temperatura, groznice i grozničavih stanja
– za zaustavljanje krvarenja svih vrsta
– za liječenje reumatskih tegoba, te protiv proljeva,
– za liječenje i jačanje želuca i cijelog probavnog sustava
– kod viška želučane kiseline
– za umirenje jako nadraženih spolnih organa tj kod spolnih uzbuđenja
– kod raznih infektivnih bolesti

Vrbina kora sve se više koristi i preporuča u liječenju sve većeg broja bolesti. Preporuke se odnose
– na srčana oboljenja kao što su angina pektoris, srčani infarkt
– na Alzheimerovu bolest i preventivu moždanog udara
– na liječenje gihta i reumatskih oboljenja

Naša pučka medicina tradicionalno koru vrbe rabi za unutarnju primjenu u bliku čaja kod:
– prehlade ili promrzlina
– znojenja, proljeva, osteoartritisa
– visoke temperature
– gihta
– malarije, katara svih vrsta, parazita
– za umirivanje živaca i seksualnih uzbuđenosti
– kod srčanih oboljenja, krvarenja bubrega i pluća, kod glavobolje.
Pupoljci vrbe koriste se za detoksikaciju i jačanje cijelog organizma, a korijen za smanjivanje bolova.
Rese vrbove kore preporučuju se za liječenje uzbuđenih stanja i nadraženosti, kao što su jaka i nekontrolirana seksualna uzbuđenja, te kod ženskih tegoba.

ljekovito biljeprirodna medicinabiljke kao lijek

facebook comments: