Brusnica – ljekovita svojstva

By Svijet Oko NAs
In ZDRAVLJE IZ PRIRODE
May 16th, 2013
0 Comments
1986 Views

Najljekovitiji sastojak brusnice je arbutin koji djeluje kao antibiotik i diuretik, a nalazi se u listovima brusnice. Stoga pripravci od listova brusnice imaju široku primjenu u liječenju: infekcija kandidom, upala izazvanih bakterijama u urinarnom traktu, naručito E-coli, kroničnog katara i drugih bolesti mjehura te kamenaca, pijeska i ciste na mjehuru, upale bubrežne nakapnice i infekcija mokraćnih puteva, raznih grčeva kao i bolova, koje smiruje, relaksira nervni sustav i pojačava apetit, kod gljivičnih oboljenja, svih vrsta proljeva i dijabetesa.
Brusnica je zimzeleni mali grm kožnatih listova, obrnuto jajastih i zatupljenih, na rubu malo zavrnutih. Naraste tek 10-20 cm. Grozdasti cvat smješten je na vrhu izdanka, a cvjetovi su crveno-bijeli i zvonasti. Bobe su svijetlocrvene, iznutra brašnaste. Cvjeta od svibnja do lipnja, a sazrijeva od srpnja do rujna. Cvjetovi su slabo mirisni, a bobe su ugodna mirisa i trpko-kiselatog okusa. Raste najviše u smrekovim planinskim šumama, ispod planinskog bora, na vrištinama, ispod smreke.
Listovi se beru tek nakon sazrijevanja ploda jer tada imaju najviše ljekovitih sastojaka, a bobe kad sazriju, u kolovozu ili rujnu.
Znanstvena istraživanja na životinjama pokazuju da brusnica zaustavlja širenje metastaza, obnavlja stanice odgovorne za vid te snižava razinu šećera u krvi. Napitak od praška suhih plodova brusnice u pučkoj medicini koristi se za gašenje žeđi i smanjivanje vrućice.
U gemoterapiji od pupova brusnice priprema se ekstrakt koji pomaže pri tegobama s crijevima, kao što su kolitis, Coli bakterije, proljevi i zatvori te u liječenju infekcija mjehura, arterioskleroze, hipertenzije, fibroma maternice, artritisa i artroze u osoba starije dobi.
Zapadna pučka medicina brusnicu preporuča u liječenju artritisa, artroze, infekcija i drugih bolesti urinarnog trakta i upala izazvanih bakterijom Coli, dijareje, gihta, groznice i grozničavih bolesti, hipertenzije, karcinoma, kolitisa, kašlja, krvarenja, rana, upale grla, žučnih oboljenja, te za relaksiranje nervnog sustava. Također se preporuča kod proljetnog umora, osjetljivosti na klimatske promjene te kod manjka vitamina C u organizmu.

Brusnica ljekovita biljka

Ljekovito djelovanje brusnice:
U pučkoj medicini koristi se za izbacivanje pijeska i kamenaca u bubregu i mjehuru, protiv proljetnog umora, groznice i grozničavih bolesti, gihta, kašlja, krvarenja, a preventivno za dezinfekciju urinarnog trakta te protiv reume i gihta te vodenih bolesti.
Plod brusnice koristi se u liječenju raka dojki, i to tako da se oblozi od svježe ubranih i izgnječenih plodova stavljaju na oboljelo mjesto.
U zdravoj prehrani brusnica ima zapaženo mjesto kao antioksidant, ali i u dijeti i terapiji kod težih oboljenja kao što su rak debelog crijeva i rak dojke.

Kontraindikacije
Čaj od brusnice može izazvati lakše tegobe osobama sa slabim želucem, čirem na želucu, te osobama sa žučnim smetnjama i slabom jetrom.

Ljekovite biljkeljekovita svojstva biljaka – biljke kao lijek

facebook comments: