Korijandar kao prirodni lijek – dobar za potenciju

By Svijet Oko NAs
In BILJKE
Feb 11th, 2014
0 Comments
1575 Views

Biljka korijandar je biljka Sredozemlja odakle se proširila u unutrašnjost kontinenta. Naziv je dobila po Grčkoj rijeci “koris”, što znači stjenica, jer ova biljka kad je svježa miriše po stjenicama. Kao lijek i začin korijandar su koristili u starom Egiptu, te kod Grka i Rimljana. Kao afrodizijak je bio sastavni dio ljubavnih napitaka u srednjem vijeku. Osušeni plodovi korijandara imaju aromatičan miris, pa su se u prošlosti kandirali sa šećerom i bacali kao konfeti prilikom vjenčanja.
Korijandar je poznati sastavni dio curry začina koji je često korišten u Indiji i arapskim zemljama, a kod nas ga dosta koriste u ishrani osobe koje prakticiraju meditaciju. Dodaje se i raznim travaricama i likerima od raznog ljekovitog bilja. Korijandar se koristi i za začinjavanje…

lat. Coriandrum sativum
eng. Coriander
d. Echter Koriander
fr. Coriandre

Korijandar

Ljekovita svojstva biljke korijandar:
– tromosti crijeva (kao prašak u kombinaciji s kuminom, uvijek pola jedne biljke, a pola druge)
– slabe muške potencije ( u narodu poznato ljekovito djelovanje sjemenki korijandra za jačanje muške potencije te kao dobar afrodizijak, pa se miješao s raznim ostalim stimulansima, i to najviše u obliku napitka)
– nadutosti (kao dijetalni začin u dijetalnim jelima, kao dobar stimulans za cijeli probavni sustav te za sprječavanje stvaranja plinova kao karminativ)
– slabog rada želuca na jače izlučivanje želučanog soka – protiv slabog želuca, slabe probave, lošeg apetita)
– grčeva želuca i crijeva (dobar antispazmodik)
– gljivičnih oboljenja kože i gljivica ispod noktiju (koriste se ulje, mast i tinktura korijandara koji su jaki prirodni mikotici)
– raznih parazita i nametnika u crijevima (dobar antihelmetik)
– uboda insekata i ugriza škorpiona te otrovnih zmija (zgnječeni plod se stavljao na mjesto uboda ili ugriza ili se od njega dobiveno ulje koristilo za mazanje tih ozljeda).

facebook comments: