Kupus – ljekovito svojstvo

By Svijet Oko NAs
In ZDRAVLJE IZ PRIRODE
May 16th, 2013
0 Comments
1325 Views

Kupus se razvio od svog prvobitnog oblika, iz divljeg kupusa, koji danas raste na kamenitim obalama Europe, od Sredozemne obale do Irske. Zeleni ili bijeli i crveni kupus potječu od divljeg kupusa koji raste na Mediteranu a u nas ga nazivaju raštika. Kultivirani oblik od listova oblikuje glavicu u prvoj godini a u drugoj razvija stabljiku s cvjetovima. Najljekovitiji dio su mu listovi i to unutarnji. Vanjska primjena kupusa u vidu obloga od lista kupusa pomaže kod reume (oblozi – umanjuju bol) i raznih kožnih nečistoća.
Zapadna pučka medicina rabi kupus kao: antikarcinom, diuretik, kardik, laksativ, za liječenje: bolesti želuca, karcinoma, konstipacije, kašlja, lošeg zdravlja, poremećaja pražnjenja crijeva, i u prevenciji autointoksikacije organizma – to jest za detoksikaciju organizma, za jače mokrenje, te u prevenciji kao antikarcinom u spriječavanju nastanka karcinoma itd.
Malo je namirnica koje možemo koristiti kao lijek ili kao pomoćno ljekovito sredstvo na razne načine kao što je kupus. Njegova svakodnevna prisutnost u kući čini nezamjenjivu prirodnu namirnicu za liječenje pojedinih oboljenja.
Razne su mogućnosti primjene kupusa u terapijama, od hrane do obloga. Jedan od najboljih primjera ljekovitog i prehambrenog djelovanja kupusa na zdravlje čovjeka je događaj iz 17 st. u kojemu su sudjelovali poznati svjetski moreplovci, Vasco de Gama i James Cook. Odbijajući savjet da na putovanje morima ukrca ukiseljeni kupus u bačvama Vasco de Gama je izgubio mnogo mornara, koji su oboljeli od skorbuta, dok je James Cook sačuvao cijelu posadu, zahvaljujući kiselom kupusu, koji je danas poznato antiskorbutno sredstvo.

Salate
Ribani svježi kupus, ribana mrkva i ribani korijen celera sa dosta peršina i crnog luka, a od začina maslinovo ulje i jabučni ocat s malo soli, je kombinacija koja nam može pomoći u niz oboljenja. Koristeći ovakve salate dva puta na dan u određenoj terapiji dolazi do brzog osvježenja organizma. Salate možemo posipati sjemenom kima ili aniša radi možebitne pojave nadutosti, a i sa sjemenom lana, ako se radi o bolestima crijeva kao što su kolitis. Salate od kiselog kupusa sa uljem od maslina i s bijelim lukom izvrstan su lijek za organizam.

Kupus biljka

Ljekovito djelovanje kupusa:
Pučka medicina preporučuju kupus:
– Kao dobar antianemik, kod raznih anemija i oboljenja krvi
– kod raznih upalnih procesa i epidemija, kao dobar antiseptik
– kao dobar remineralizant
– antiulkusno djelovanje prepisuje se vitaminu U
– antirahitično djelovanje, jer sadrži vitamin D
– jak je diuretik, koji tjera na mokrenje
– povoljno djeluje na pražnjenje crijeva
– pogodna je hrana za dijabetičare
– povoljno djeluje na crijevnu floru kao detoksikant
– blago sedativno djelovanje kod nesanica i živčanih napetosti

Ljekovite biljkeljekovita svojstva biljaka – biljke kao lijek

facebook comments: