Proširenje dušnika – prirodno liječenje bronhiektazije

By Svijet Oko NAs
In ZDRAVLJE IZ PRIRODE
Apr 17th, 2014
0 Comments
1772 Views

Prirodno liječenje – PROŠIRENJA DUŠNIKA (BRONHIEKTAZIJA)
Pojavljuje se poslije kroničnog zapaljenja dušnika, ili nakon upale pluća ili porebrice, uslijed kojih dušnici gube svoju rastežlji-vost i otpomost. Ukoliko se nakupi veća količina sluza u tako pro-mijenjenim dijelovima, ili ako jaki kašalj izaziva preveliki tlak na tim mjestima, ona se prošire pa se uslijed pomanjkanja rastežlji-vosti ne mogu više vratiti, odnosno skupiti. Na taj način, postupno nastaju nakupine u obliku vrećica raznih oblika, koje su obložene bolesnom sluznicom, mjestimice skvrčenom i ispunjene sluzavom masom.
Glavni simptomi proširenja dušnika su napadno i obilno iskaš-Ijavanje sluzi. Za dana bolesnici ne kašlju mnogo, no kada zakašlju tada iin sluz teče na usta i nos. Čest je slučaj da se tekućem izba-civanju pridružuje i povraćanje. Napadi kašlja pojavljuju se, uglav-nom, ujutro, jer su se za noći u proširenim dušnicima skupile znatne količine sluzi. Izbačena sluz staložena je u 3 sloja: gornji sloj sastoji se od pjenaste mase, srednji od zelene mutne tekućine, a donji sloj od gnoja. Izbačene mase su obično neugodna mirisa, a često su slatkastog i smrdljivog zadaha. Taj se smrdljivo-gnojni bronhitis javlja uglavnom onda kada uzročnici truleži dospiju u proširene dušnike i tu se razviju u sluznicama. Osim tih glavnih pojava bolest posve nalikuje kroničnoj upali dušnika, te ostaje takva dok ne nastupe komplikacije. Nerijedak je slučaj da se na proširenje dušnika nadovezuje i tuberkuloza.

Bronhiektazija

Liječenje
Sastav čaja:

50 g islandskoga lišaja
50 g korijena bijeloga sljeza
50 g stabljike bijele gorčice
40 g listova gaveza
40 g listova podbijela
30 g stabljike timijana
30 g stabljike ive trave
20 g listova pelina 20 g listova peršuna

Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru prokuhane i ohlađene vode uvečer staviti 10 g mješavine trava da se moči do jutra. Ujutro staviti na laganu vatru da provri i kuha 1 minutu. Hladan čaj proci-jediti u tamnu bocu koju je zatim potrebno držati na hladnom i tamnom mjestu. Caj, osjetno medom zaslađen, piti svakih 1/2 sata po 1/2 dcl. Umjesto vode uzimati kompot od raznog voća, a ponaj-bolje od divljega voća. Kompot sladiti medom.
U pogledu ishrane, jesti kaloričnu hranu. Koristiti masnoću živo-tinjskoga porijekla. Ukoliko se može nabaviti, veoma je korisno kozje mlijeko i meso. Inače, u ishrani koristiti: ječam, rižu, krum-pir, i što više zelja. Hranu jesti jako raskuhanu i mlaku.
Dva puta tjedno pripremiti i jesti obrok koji se priprema od: 100 g kozjeg loja ili iste količine sala od purana, 100 g crvenoga luka, 200 g oguljenog i na kockice izrezanog krumpira, 100 g ječmenog ili pše-ničnog brašna. Na to se doda 1/2 litre vode i umjereno posoli. Sve se dobro izmiješa i peče na umjerenoj vatri. Jede se mlako. Ako prilike dopuštaju, pije se mlako kozje mlijeko. Inače, dobro je poslije sva-kog obroka popiti po 1 dcl cmoga vina, kuhanog sa šećerom.
Cigarete potpuno odbaciti. Izbjegavati nagle toplinske razlike i vlagu.

facebook comments: