Ricinus – ljekovita biljka

By Svijet Oko NAs
In ZDRAVLJE IZ PRIRODE
May 16th, 2013
0 Comments
5340 Views

Iz povijesti:
Domovina ricinusa su južna Azija i tropski dio Afrike. U starom Egiptu još 4000 godina pr. n. e. uzgajao se za dobivanje ulja. Kao jak otrov, ricin rabe bioteroristi za atentate.

Opis:
Jednogodišnja do dvogodišnja biljka s jako razvijenim ograncima koji narastu i do 1,5m. Listovi su veliki i krpasti, cvjetovi jednospolni, neugledni, a razvijaju se u prostranim cvatovima. Plod je bodljikavi tobolac s tri sjemenke. Sjemenke imaju tvrdu i glatku pjegavu lupinu. Cijela biljka je otrovna.
Vrijeme cvatnje: lipanj-srpanj
Miris i okus: Bez naročitog mirisa, a sjemenke su ugodna okusa.
Stanište: Uzgaja se plantažno, a može se naći i u poludivljem obliku u prirodi. Ponekad je možemo vidjeti i u vrtovima, gdje se uzgaja kao ukrasna biljka.
Branje i prerada: Prikuplja se sjeme od kojega se hladnim prešanjem dobiva ulje. Ulje nije otrovno i ljekovito je, ali ostatak sjemena tzv. uljni kolač, jeste otrovan jer sadrži ricin koji je jak otrov. Može se brati list i korijen kojeg sušimo na toplom mjestu.
Ljekoviti sadržaj: Ricin – toksalbumin – fitotoksin , fitotoksalbumin, protein, lecitin, masno ulje – triglicerid ricinolske kiseline, alkaloid piridin, vitamin E.

Toksičnost: Ricin se ubraja među jače otrove, i uspoređuje se s otrovom kobre, te aconitumom, otrovnim bacilom difterije. Trovanje sjemenkama ricinusa može izazvati smrt djeteta ako pojede samo jednu sjemenku, a odrasli čovjek može umrijeti ako pojede osam sjemenki. Otrov izaziva sljepljivanje eritrocita emboliju tj začepljenje žila u plućima, razgrađuje bjelančevine i uništava ribozome – krvna tjelašca itd.
Otrovni dijelovi biljke: cijela biljka a naročito zgnječena sjemenka.
Simptomi trovanja: mučnina, povraćanje, bol želuca, krvavi proljev, depresija, drhtanje, znojenje, konvulzije – grčevi, otkazivanje rada jetre, bubrega, koma.
Alergije: kontakt sa zgnječenom sjemenkom izaziva alergijsku reakciju na koži.

Ricinus

Ljekovito djelovanje ricinusa:
U pučkoj medicini ricinus je, odnosno ricinusovo ulje tradicionalno sredstvo u liječenju zatvora i tegoba crijeva, hemeroida, analnih fistula, polipa u crijevima, katara želuca i crijeva, te protiv crijevnih nametnika. Koristi se također u klizmi koja se daje u liječenju raznih bolesti, prije ili poslije operacije.
– Koristi se u liječenju kožnih bolesti i raznih kožnih nečistoća, te bora na licu i bradavica.
– grčeva, otečene jetre i slezene, groznice, glavobolje, lumbaga, reume, išijasa, bolova u zglobovima, nervnih bolesti, menstrualnih tegoba, za čišćenje nakon trovanja.
– Ricinovo ulje je bezbojna do svjetložućkasta gusta tekućina slabog mirisa i teškog okusa. U crijevima izaziva stvaranje sapunastih tvari i stolicu čini žitkom, već 2-3 sata nakon uzimanja.
– Čaj od listova i korijena rabi se za liječenje dišnih organa i puteva, naročito kašlja i katara bronha, glavobolje te za ispiranje raznih kožnih nečistoća i pripremu obloga kod opeklina.
– Zapadna pučka medicina ricinus rabi za liječenje: grčeva, zatvora, kroničnog zatvora, svih oblika proljeva, enteritisa, akni, sunčanih pjega, depresivnog kašlja, svih oblika tumora, rana, hemeroida, konjuktivitsa, bolesti kože, reume, artitisa, astme, opektina, dermatitisa, delirija, epilepsije, glavobolje, groznice, te za čišćenje i detoksikaciju, čišćenje prije i poslije operacije, protiv parazita, za njegu kose i protiv peruti.

Ljekovite biljkeljekovita svojstva biljaka – biljke kao lijek

facebook comments: