Šibikovina – ljekovito djelovanje

By Svijet Oko NAs
In ZDRAVLJE IZ PRIRODE
May 16th, 2013
0 Comments
1384 Views

Ljekarnički naziv Cortex Viburni Opulian algetik, antiabortivanti spazmatik diuretik neuralgik.
Druga imena: Bekovina, crvena hudika, kalinovina, kalina. Slovenski; crvena hudika, srpski; Kartop, talijanski; oppio, palle di neve.
Iz povijesti; U narodu postoji izreka “lijepo je kalinu gledati ali je gorko zobati.”
Opis: Trajno razgranato drvo ili veći grm visine 4 metara s nasuprotnim trokprastim listovima poput javorova lista, koji u jesen pocrvene. Cvjetovi su bijeli do ružičastobijeli sakupljeni u paštitce na krajevima ogranaka. Plod je 8mm prozirna mesnata koštunica crvene boje.
Vrijeme cvatnje: Svibanj-lipanj.
Miris i okus: Bez posebnog mirisa, a plod je gorkast, poput okusa valerijane.
Stanište: Raste uz obale rijeka i potoka, na rubovima šuma, gajeva, uz pruge, nasipe…
Branje i prerada: Sabiru se kora korijena i kora s grana u proljeće ili ujesen. Svježi plod je otrovan ali termičkom obradom otrov se uništava, pa se u nekim zemljama od ploda šibikovine pripremaju marmelade i želei, a sjemenke se koriste kao zamjena za kavu. Od plodova se priređuje i dobar ocat. Smrzavanjem, odnosno nakon prvog mraza, otrov se uništi.
Ljekoviti sadržaj: Smolasta gorka tvar viburnin, treslovina, šećer, smola, pektin, valerijanska i viburinska kiselina, mineralne tvari, vitamin C.
Toksičnost: viburnin. Otrovni dijelovi biljke: sirov plod. Simptomi trovanja: povraćanje, proljev u težim slučajevima trovanja i kolaps organizma.

Šibikovina

Ljekovito djelovanje šibikovine:
U pučkoj medicini pripravci od kore drveta i kore korijena koriste se za liječenje:
– ženskih bolesti jer umiruje grčeve maternice, bolne mjesečnice, pomaže u spriječavanju spontanih pobačaja, kod tegoba s maternicom nakon porođaja i histeričnog ponašanja.
– grčeva astme
– grčeva histerije
– grčeva mjehura
– tegoba s tkivom i sluznicom
– potiču mokrenje
Biljka djeluje umirujuće, slično kao valerijana. Rado se rabi u prevenciji od možebitnog pobačaja. Oblog od gnječenih plodova stavljamo na maligne rane, čireve ili izrasline.

Zapadna pučka medicina rabi šibikovinu za liječenje:
astme, bolesti ždrijela, želučanih i histeričnih grčeva, grčeva mjehura, mišićnih i menstrualnih grčeva, mučnina, malignih čireva, povraćanja, plućnih komplikacija, za relaksiranje nervnog sustava, kao i u prevenciji pobačaja. Na zapadu šibikovina ima naziv “kora od grča”.

Ljekovite biljkeprirodna medicina – ljekovita svojstva biljaka – biljke kao lijek

facebook comments: