Home » ZANIMLJIVOSTI » ARHELOGIJA i PALEONTOLOGIJA » Fosilni ostaci kitova pronađeni u pustinji Atacama

Fosilni ostaci kitova pronađeni u pustinji Atacama

Čileanski znanstvenici sa Smithsonian Instituta otkrili su fosilne ostatke 75 kitova u Atacama pustinji u Čileu, starije više od 2. milijuna godina. Većina otkrivenih fosila kitova dugi su osam metara.

Znanstvenici još uvijek nisu dali odgovor na pitanje kako su se kitovi našli u pustinji i kako su završili tik jedan do drugog, udaljeni samo nekoliko metara. Postoje više teorija. Možda su izgubili orijentaciju i nasukali se u plitkoj laguni, a možda ih je u laguni zarobio odron ili snažna oluja. Istraživači vjeruju da ovo nije konačan broj ostataka kitova u čileanskoj pustinji.

“Ja i moj tim vjerujemo da ovo nije konačan broj fosila. Mislimo također da su svi kitovi umrli u isto vrijeme”, rekao je jedan od istraživača Smithsonian Instituta, Nicholas Pyenson, prenosi “Associated Press”.

Paleontolog za kralježnjake muzeja Victoria u Melborunu u Australiji, Erich Fitzgerald rekao je da su ovo izuzetni pronalasci.

“Fosili su u savršenom stanju i kompletni su. Ovo je rijetka kombinacija u paleontologiji pa bismo mogli rasvijetliti mnoge zanimljive činjenice o ekologiji i evoluciji ovih izumrlih vrsta’, rekao je Fitzgerald

Istraživači su odbili mogućost da su se skeleti vremenom taložili na isto mjesto zbog njihove očuvanosti i DNK testova koji pokazuju da su umrli uglavnom u isto vrijeme.

Bitcoin
Bitcoin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*