Pow Wow- prijateljska druženja uz pjesmu i ples.

By Svijet Oko NAs
In ZANIMLJIVOSTI
Dec 25th, 2011
0 Comments
1171 Views

Ritualni skupovi Američkih Indijanaca od pamtivijeka su mjesta molitve i druženja i poznati su po svojoj mudrosti i ljepoti.

Svake godine sva plemena američkih indijanaca u svibnju održavaju veliki skup slaveći kulturno naslijeđe svojih predaka. Taj događaj se zove Pow Wow i dolazi od riječi powwaw, sto znaci šaman ili duhovni vođa, a predstavlja prijateljska druženja plemena uz pjesmu i ples. Manji a često i komercijalni skupovi se održavaju tokom cijele godine u gotovo svim američkim državama. Ta druženja mogu potrajati nekoliko sati ili nekoliko dana, a za posebne prilike kao što su festivali, i po tjedan dana.

Pjesme koje se pjevaju su očaravajuće i nezaboravne. One pričaju priče o povijesnim vremenima, o snazi naroda i o vlastitoj kulturnoj baštini i tradiciji.. Indijanci su ponosni na svoje rase, a to se često prikazuje u njihovim pjesmama i interpretativnim plesovima.

U minulim stoljećima poraženi, raseljeni, ugnjeteni i napola istrijebljeni, suvremeni Indijanci niti jednog trenutka ne dovode zbog toga u pitanje ljubav prema svojoj zemlji. Domovina za njih ima isto značenje kao i priroda. A pow-wow je način na koji joj se zajednički klanjaju.

Nakon pridruživanja neindijanskih koncepcija natjecanja i novčanih nagrada za prvoplasirane mnogi su se indijanci počeli specijalizirati za pow wow te su postali profesionalci. Često su u taj posao uključene i čitave obitelji.

facebook comments: