Home » ZANIMLJIVOSTI » Tolou – tradicionalne kuce kineske pokrajine Fujian.

Tolou – tradicionalne kuce kineske pokrajine Fujian.

Tulou je tip kineskih nastambi naroda Hakka, i drugih, na jugozapadu jugoistočne kineske pokrajine Fujian. Većina ih je izgrađena između 12-og i 20-og stoljeća. Pod zaštitom UNESCO-a nalazi se 46 ovih objekata. kao “izvanredan primjer graditeljske tradicije i funkcionalnosti određenog tipa komunalnog života i obrambene organizacije u skladnom odnosu s prirodnim krajolikom.

Smješteni između polja riže, čaja i duhana, Tuloui su zemljane nastambe visoke nekoliko katova, okrenute prema unutra, kružnog ili kvadratnog tlocrta u kojima je moglo biti smješteno do 80 obitelji.

Manji unutrašnji objekti su okruženi sa velikim vanjskim zidovima, koji sadržavaju kružne hodnike, spremišta hrane i prostore za život.

Tulou - tradicionalne kuce kineske pokrajine Fujian.

Foto: INABA Tomoaki

tolou-kina

INABA Tomoaki

Za razliku od drugih tipova objekata širom svijeta, sa arhitekturom koja odslikava društvenu hijerarhiju, Fujian Tulou ima jedinstvenu karakteristiku i predstavlja model zajedničkog življenja jednak za sve.

Sve sobe su istih dimenzija, sa istom vrstom materijala i nije bilo “prostorija na vrhu” za više slojeve; malobrojna obitelj imala je okomiti set od prizemlja do najvišeg kata, dok je veća posjedovala dva ili tri takva okomita seta.

Tulou je, obično, naseljavao jedan veliki porodični klan od nekoliko generacija; a neki veliki tului imali su i više od jednog klana i bili su poznati kao “malo kraljevstvo za obitelj” ili “užurban mali grad. Osim same zgrade, mnogi objekti kao što su bunari, ceremonijalno dvorište, kupaonice, praonice, oružarnice, bile su zajedničko vlasništvo.

Kada bi klan porastao, objekat bi se radijalno širio, dodajući još jedan vanjski koncentrični prsten, ili gradeći još jedan tulou u blizini. Na ovaj način je klan uvijek ostajao zajedno.

fajian tolou-zemljane nastambe

Fon ZHOU

Prvi tuloui su bile razmjerno male, pravokutne ili kvadratne zgrade, otvorenog tipa bez kamenih temelja. Od kraja 14. stoljeća do početka 17. stoljeća kao odgovor na poboljšanje razvitka poljoprivrede (kao što je uzgoj stoke) u Fujianu, i često napade razbojnika (privučeni prosperitetom područja) podižu se mnogo veći tuloui.

Kao rezultat povećanja obrade duhana i čaja između sredine 17. i prve polovice 20. stoljeća, tuloui se dalje razvijaju tako da svojom veličinom i ukrasima odražavaju bogatstvo lokalne proizvodnje.
Fujian Tulou, prema tradicionalnoj kineskoj ideji o “FengShui”, u skladu sa zahtjevima života i obrane, je mjesto gdje cijela obitelj i rodbina žive zajedno.

Najslavniji tuloui su: Selo Chuxi u općini Yongding, Zhenchenglou u Hongkengu (Yongding), Chengqilou u selu Gaotou (Yongding), Tianluokeng Tulou, skupina kod grada Zhangzhoua (općina Nanjing), Yuchanglou u Selu Xiabanliao (Nanjing), Eryilou u selu Dadi kod grada Zhangzhoua, i dr.

Bitcoin
Bitcoin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*