Želite li dom ukrasiti cvijećem ?

By Svijet Oko NAs
In JESTI LI ZNALI?
Jan 11th, 2015
0 Comments
1321 Views

IMG_5379

Ukoliko ste se odlučili da vaš dom uredite cvećem, potrebno je ipak da znet nekoliko informacija i da se vodite određenim činjenicama. Kada dođe vreme da izaberete biljku koju želite, proverite pre svega koji su uslovi potrebni za to cveće i da li možete da ih ispunite. Ništa ne vredi ukoliko kroz nekoliko dana, pošto vas taj cvet privuče svojim izgledom, isti propadne je rim nešto ne odgovara.

Kada je ukrašavanje doma cvećem u pitanju, potrebno je da povedete računa o tome da li se to cveće slaže ii z koje je familije, a potom povedite računa da ne preterate jer previše cveća na jednom mestu, izgledaće svakojako, ali sigurno ne lepo jer će biti pretrpano i neuredno. Biljke u našem okruženju deluju na razne načine i to su potvrdila mnoga istraživanja. Tako da nam određene biljke poput paprati, palmi, dracene (drvo života) ili bambusa pomažu da imamo čišći vazduh u kući ili stanu.

Cveće i uticaj na okoliš

U svakom domu ima veliki broj kućnih aparata, a nekoliko puta tokom dana iste koristimo za više namena. Iako znamo da su neki od njih štetni po čoveka i dalje ih koristimo, jer ne možemo da zamislimo život danas bez usisivača, mikrotalasne, frižidera, televizora.

Baš zbog svih tih materija koje se nalaze u vazduhu oko nas potrebno je imati, a pogotovu one posebne biljke i cveće u stanu koje će nam život učiniti zdravijim, koliko je to moguće. Kao što znamo, biljke i cveće deluju procesom fotosinteze i pročišćavaju vazduh i našu okolinu, bilo da se radi o otvorenom ili zatvorenom prostoru. Zahvaljujući malim otvorima na listovima, biljke upijaju razne štetne materija iz vazduha i prerađuju ih. Istovremeno ispuštaju kiseonik i vodenu paru i tako pročišćavaju vazduh.

NASA je potvrdila na osnovu svoji istraživanja da bršljen Hedera helix ima veliki potencijal upijanja i prerađivanja štetnih materija. U tom smislu korisne su biljke poput Clorophytuma ili Ficus benjamina. Ficus benjamin je biljka kojoj je potrebno dosta dnevnog svetla, ali zbog osetljivih listova nije dobro da bude izložen direktnoj svetlosti. Kod njega treba obratiti pažnju da posuda u kojoj je posađen ima dobru drenažu, a trba da se zalije kada zemlja na dodir deluje suvo.

Lepo na oko, ali i za vazduh

Zelenilo u praku lepo je i u stanu, ali ipak mnoge dame više vole cveće koje cveta i ako može nekoliko puta tokom godine. Pored pomenutih biljaka, cveće koje je takođe veoma korisno za vaš dom i cveće koje stvara kiseonik i čisti vazduh su lale (lat. Tulipa), hrizanteme, gerberi ili orhideje koji takođe imaju odličnu sposobnost upijanja štetnih materija iz vazduha. Osim toga, ovo cveće utiče i na popravak psihološkog raspoloženja jer lepo izgleda i daje sasvim drugačiji izgled prostoriji.

Osim štetnih materija u vašem domu, biljke mogu da upijaju i neutrališu zračenje televizije ili monitora od računara pa je pametno da pored ovih kućnih uređaja postavite Spatyphilum ili paprat (Nephrolepis). Spatifilum je biljka koja ne traži mnogo u odnosu na ono koliko znači, potrebno je samo da je redovno zalivate, a jednom mesečno u vodu možete da stavite i tečno đubrivo. Ne zahteva mnogo svetlosti i ne preporučuje se da bude izložena direktnoj svetlosti.

facebook comments: