Nevjerovatno putovanje-Kraljevski leptiri

Leptiri su uistinu fascinantna stvorenja. Također pružaju savršen primjer fascinantne preobrazbe od jajašca, preko gusjenice i larve do leptira prekrasnih boja.

Za razliku od ptica, selidba kraljevskih leptira je mnogo složenije od one kod ptica. Kraljevski leptir tokom migracije promjeni četiri generacije koje imaju različit životni vijek.

Kraljevski leptiri obično žive samo pet do šest tjedana nakon što se razviju iz gusjenice. Tokom jedne godine žive četri generacije kraljevskih leptira. Tri od te četri generacije žive u proljetnom i ljetnom razdoblju.

Sa dolaskom jeseni, prilike se menjaju. Seoba započinje u jesen, a generacija koja se seli živi mnogo duže nego druge koje žive tokom iste godine. Leptiri koji se sele na jug u toplije krajeve žive šest mjeseci duže nego prethodne tri generacije. Njima je potrebno da točno toliko dugo žive da bi kompletirali svoje putovanje i povratak.

Leptiri koji krenu na jug ne razilaze se sve dok ne ostave hladno vrijeme iza sebe. Nakon što prelete pola američkog kontinenta, milijuni leptira naseljava se u srednjem Meksiku.
U srednjem Meksiku nalaze se vulkanski grebeni koji su prekriveni veoma raznolikim biljkama. Smješteni na visini od 3.000 metara, grebeni su dovoljno toplo mjesto za život leptira.

Biljke koje cvijetaju u proljeće vrlo su važne za život ovih leptira. Posle četiri mjeseca gladovanja (hrane se masnoćom uskladištenom u svom tijelu), njima ce sada biti na raspolaganju biljni nektar. Sada mogu da uskladište dovoljno energije za povratak u Sjevernu Ameriku. Ova generacija, koja svoj život produžava sa dva na osam mjeseci, ne razlikuje se po drugim osobinama od preostale tri generacije. Ovi leptiri pare se prije nego što krenu na putovanje. Uskoro, nakon što završe svoje putovanje oni umiru. Medjutim pre nego što uginu, rađaju novu generaciju koja je neophodna za opstanak njihove vrste.

Novorođena generacija je prva generacija u toj godini i živi mjesec i pol dana. Onda dolaze druga i treća generacija. Kad dođe četvrta generacija, seoba se ponavlja. Ova generacija živjeće šest mjeseci duže nego ostale.

Jednako zadivljujuća kao i udaljenost koju oni prelete je i njihova sposobnost navigacije za koju koriste osjete vida, njuha, dodira. Kako bi istražili njihovu migraciju, znanstvenici su pratili trasu leta, potom bi ometali leptire i ponovno ih pratili kada bi nastavili let. Nakon analiza ustanovili su da leptirima treba vrlo točna informacija o Zemljinim magnetskim poljima: “Samo deset sekundi izloženosti jakom magnetskom polju dovoljno je da leptiri potpuno izgube orijentaciju. Više ne mogu nastaviti trasom koju su prije slijedili”.

Na Sveučilištu Massachusettsa, znanstvenik Steven Reppert i njegova ekipa koriste svojevrsni simulator leta u kojemu proučavaju što sve utječe na navigacijske sposobnosti leptira. Vidjelo se da leptiri koriste vizuelne pokazatelje o dnevnom nebu prema kojima namjeste svoj unutrašnji kompas, kao i biološki sat svog mozga koji regulira hormone i ponašanje. No, znanstvenici su se prilično iznenadili kad su obratili pažnju na ticala tih insekata: “Ticala su stvarno čudesni organi. Ona osjećaju mirise, vibracije, mogu služiti i kao uši te osjetiti razlike u atmosferskom tlaku. One pružaju leptiru ogroman broj informacija”. Znanstvenici su ustanovili da ticala registriraju i svjetlost, te da stvaraju cirkadijurne signale za biološki sat mozga koji su vjerojatno jednako važni kao i oni koji potječu iz očiju. Upravo zato, kraljevski leptiri uspijevaju pratiti svoj kurs leta čak i ako ih ometaju vjetrovi i druga iznenađenja.

izvor:

http://www.radio-activ.org/index.php?option=com_content&view=article&id=2407%3Atajna-leptira-vrste-monarh&Itemid=70&lang=hr&showall=1

http://www.svetlostistine.org/Blog/?p=84

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>