Astronauti projekta Mars 500 kažu:Spremni smo za put na Mars!

By Svijet Oko NAs
In ZNANOST
Nov 1st, 2011
0 Comments
336 Views

Šestočlana posada će u petak nakon 500 dana napustiti potpuno zatvorenu kapsulu smiještenu u moskovskom Institutu za biomedicinska istraživanja i tako okončati projekat čiji je cilj bilo simuliranje puta na „crvenu planetu“ prenosi Daily Mail.

Naš međunarodni tim uspešno je prošao kroz misiju „Mars 500“ i ponosni smo što možemo pozitivno da odgovorimo na pitanje postavljenog prije godinu i pol dana, da li je čovjek sposoban da izdrži, i psihički i fizički, uslove puta na Mars – napisao je nedavno u svom dnevniku francuski inženjer Romain Charles, jedan od članova posade.

Tokom realiziranja ovog projekta vrijednog 10 miliona eura, koji je organizirala Europska svemirska agencija i spomenuti ruski institut, astronauti su prošli kroz seriju eksperimenata i koračali po „Marsu“ dok su im cijelo vrijeme znanstvenici pratili mentalno i fizičko zdravlje.

Sada se stručnjaci nadaju da će im to pomoći da bolje razumiju sve izazove sa kojima će se suočiti ljudi koji budu bili na takvom putu u budućnosti. Međutim, realizatori projekta nisu bili u stanju da stvore efekte gravitacije ili radijacije, ostavljajući prostor za greške u konačnoj analizi rezultata.

Dužina trajanja ovog istraživačkog projekta je jedinstvena i zato su jedinstveni i prikupljeni podaci. Iz logističke i komunikacijske točke, sve je bila prilično realistično, iako naravno postoje stvari koje je nemoguće simulirati. Ne možete simulirati bestežinsko stanje ili radijaciju – rekao je Christer Fuglesang, jedan od astronauta.

Projekat „Mars 500“ će takođe biti koristan i za utvrđivanje u kojim bi trenucima ovakvog puta ljudima bilo najteže, a samim tim i za pronalaženje načina da se ljudima pomogne da takve krize prebrode.

Posada je imala svoje uspone i padove, ali tako nešto smo i očekivali. Ipak, nismo imali nikakve incidente ili brljotine u kapsuli, i generalno, sve je prošlo puno bolje nego što sam se nadao. Zapanjen sam – rekao je Patrik Sundblad, znanstvenik iz Europske svemirske agencije.

Znanstvenici procenjuju da će im trebati oko godinu dana da obrade sve prikupljene podatke prije nego što odluče koji su im sljedeći koraci, ali se posada nada da će “relativno brzo krenuti put Marsa”.

facebook comments: